I EVIG ENDRING: Samtidig som flere nye funksjoner legges til PlayStation 3, er det flere andre som fjernes. Blant annet nå senest Linux-støtten.
I EVIG ENDRING: Samtidig som flere nye funksjoner legges til PlayStation 3, er det flere andre som fjernes. Blant annet nå senest Linux-støtten.Vis mer

Ikke tro PlayStation 4 kommer med det aller første

Dagens spillmaskiner får stadig nye funksjoner - og de mister noen.

|||Bare fire år etter at Sony lanserte sin første PlayStation-maskin i 1995, offentliggjorde de at de var godt i gang med utviklingen av oppfølgeren, PlayStation 2. Det skulle ikke vare lenge før også PlayStation 3 var i emninga.

Slik har gangen vært i spillindustrien i et par tiår. Straks teknologien blir hakket hvassere, må konsollspillere belage seg på å kjøpe en helt ny spillmaskin - i motsetning til pc-eiere som alltid har kunnet oppgradere pø om pø.

Men etter at siste generasjon med spillmaskiner ble introdusert på markedet for nesten fem år siden, har det skjedd noe. Ser man på tidligere sykluser, skulle man tro at både Sony og Microsoft i disse dager sto på trappene med nye spillmaskiner - men det gjør de ikke.

De i teorien aldrende maskinene lever videre, og det er ingen nylanseringer å skimte på horisonten.

Riktignok har bedre teknologi gjort det mulig å lage mindre og mer energieffektive versjoner av konsollene, slik PlayStation 3 gjorde i fjor, og som Xbox 360 (skal vi tro ryktene) planlegger å gjøre seinere i år. Mindre størrelse til tross: PlayStation 3 er fortsatt PlayStation 3. Eller er den egentlig det?

Om du i dag hadde fått en PlayStation 3 eller Xbox 360 slik de var da de ble lansert, ville du ikke stusset nevneverdig ved selve utseendet. Først når du hadde slått på konsollene, ville du sett hvor mye som egentlig har skjedd under panseret i løpet av de siste åra.

Den seineste generasjonen spillmaskiner har nemlig noe tidligere generasjoner ikke hadde: Muligheten til å bli jevnlig oppgradert via internett.

Stadig vekk slipper Sony, Microsoft og Nintendo nye versjoner av fastvaren til spillmaskinene sine, og disse medfører gjerne nye funksjoner og bruksområder. En spillmaskin er ikke lenger bare en spillmaskin, men stadig mer en underholdningssentral i hjemmet.

Dette gjelder ikke bare på programvaresiden. Nintendos Wii-konsoll er innvendig ikke så veldig mye mer enn en minimalt oppdatert GameCube. Forskjellen ligger i måten du spiller spillene på, med viftekontrollene.

Hadde GameCube vært en nyere konsoll, er sjansene store for at Wii-funksjonaliteten hadde blitt lagt til uten at du måtte kjøpe ny konsoll, akkurat slik vi ser på Xbox 360 og PlayStation 3 i år. Disse konsollene satser nå også sterkt på bevegelsesstyring, men lanserer det hele som tilleggsutstyr til sine allerede etablerte spillmaskiner.

Det samme gjelder 3d-satsingen som kommer for fullt i år. I stedet for å lage en helt ny 3d-konsoll, slik Nintendo nå gjør med sin bærbare Nintendo DS, ble denne funksjonen i det stille lagt til på PlayStation 3 via en programvareoppdatering for litt siden.

Det er ikke bare konsollprodusentene som nå sparer penger på å videreutvikle produktene sine, for på den måten å utsette kostnadskrevende nylanseringer. Også spillprodusentene har omfavnet muligheten for å tilby forlengelser av spillene sine, som brukerne enkelt kan kjøpe og laste ned.

Men, som med alt annet, har medaljen også her en bakside. Ikke bare kan konsollprodusentene legge til nye funksjoner via oppdateringene, men de kan like lett fjerne funksjoner som allerede finnes på maskinene.

På hardwaresiden har Sony gjennom PlayStation 3s levetid fjernet muligheten for å spille PlayStation 2-spill og Super Audio-CD-er på maskinen, samt strippet vekk minnekortlesere og et par USB-porter. Og det er bare på utsida - på innsida skjer det også saker og ting.

Nylig fjernet Sony også muligheten til å kjøre Linux på PS3, etter at iPhone-hackeren George «Geohot» Hotz offentliggjorde at han hadde klart å finne et smutthull i funksjonen, som potensielt kunne åpne for å kjøre piratkopierte spill.

Funksjonen var allerede fjernet fra den lille PS3-utgaven, og ble effektivt fjernet fra den «tjukke» modellen med en nettoppdatering. Dette ble det ikke uventet rabalder av, og Sony er nå saksøkt flere ganger for å ha endret produktet til å bli noe annet enn det de solgte det som. Engelske PS3-eiere har attpåtil fått refundert kjøpene sine fra Amazon etter at Linux-funksjonen ble fjernet.

Når det er sagt, er det ikke alt som kan oppdateres over internett - av og til blir en maskin rett og slett for gammel. Det er ikke få som nå går og venter på en Wii-oppfølger som takler HD-grafikk.

LES DAGENS FREDAG: Denne artikkelen er hentet fra dagens Dagbladet FREDAG.
LES DAGENS FREDAG: Denne artikkelen er hentet fra dagens Dagbladet FREDAG. Vis mer