<strong>NYE ROLLER:</strong> Bahareh Leknes og Per Sandberg tar stadig på seg nye roller i offentligheten. Nå også som julenisse for Klassekampen. Foto: Henning B. Lillegård
NYE ROLLER: Bahareh Leknes og Per Sandberg tar stadig på seg nye roller i offentligheten. Nå også som julenisse for Klassekampen. Foto: Henning B. Lillegård Vis mer

Ikke tull med julenissen

Hvem som helst kan ikke innta denne viktige rollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KOMMUNISTER ER ikke til å stole på. Særlig ikke når det gjelder julenissen. Klassekampen har gjort det helt store. Siden vi vet minimalt om avisas interne liv, har det også vært ukjent for oss at redaksjonen har en tradisjon med å invitere kjendiser utenfra til å kle seg ut som julenisse og dele ut akevitt til de ansatte. I år valgte de å spørre Per Sandberg og Bahareh Letnes om å gjøre denne jobben.

DE SA SELVSAGT ja, de gjør jo hva som helst for å få oppmerksomhet. Og de trenger den, hvis de skal få fart på boksalget før jul. Ifølge rapporter i media har memoarene deres hittil strevd hardt med å komme over sperregrensen, for å si det slik. Sånn er bokmarkedet, fullt av bøker som både forfatter og forlag synes er artige, men som ingen kjøper likevel.

MEN NOK OM det. Her er det snakk om julenissen. Ethvert barn vet at man ikke kan sette på hvem som helst en rød topplue og skjegg og hevde at det er mannen fra Nordpolen. For mange er julenissen en hellig figur, som ikke bare kan tulles med. Skal man være julenisse, må man oppføre seg som en nisse. Det betyr at man må være så ukjennelig at de som får gaver, ikke skjønner hvem det er. Og samtidig så hyggelig at man er til å tro på. For eksempel er det slutt på den tida da far gikk ut en tur for å kjøpe røyk, og mens han var borte, dukket nissen opp. Ungene skjønner det der.

MAN MÅ HENTE en nisse utenfra. En de ikke har sett før, som står for den mest skeptiske gransking. Per Sandberg og Bahareh Letnes har ingen slike kvalifikasjoner. Du skal ha drukket ganske mye akevitt for å ikke skjønne hvem de er. Barn drikker ikke, men de vil gjerne tro på julenissen. Selv om de vet at han ikke eksisterer. Dette er menneskelig. De trenger rett og slett noe å tro på. Et behov folkene i Klassekampen burde kjenne igjen. Hvis det er noen som ligner på julenissen, er det jo Karl Marx. I motsetning til både Per Sandberg og Bahareh Letnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer