Apokalypse: Den kinesiske bonden Liu Qiyuan, som hadde bygget og innredet denne «overlevelseskulen», er kanskje skuffa over jorda ikke gikk under i dag likevel. Men, han kan ta det med ro, jordas undergang kommer før eller siden, enten han vil eller ikke. AFP PHOTO / Ed Jones
Apokalypse: Den kinesiske bonden Liu Qiyuan, som hadde bygget og innredet denne «overlevelseskulen», er kanskje skuffa over jorda ikke gikk under i dag likevel. Men, han kan ta det med ro, jordas undergang kommer før eller siden, enten han vil eller ikke. AFP PHOTO / Ed JonesVis mer

Ikke-undergang

21.12.12: Hvis det var noen sivilisasjons undergang mayakalenderen skulle varsle, måtte det jo vært deres egen, men der bomma de med hundrevis av år.

De som har ment at jorda skulle gå under i dag ettersom det gamle mayafolkets kalender slutter med dagens dato, tok feil! Det kan jeg si 100% sikkert ettersom jeg har skrevet to kronikker til dagens avis; én basert på at jorda går under og én basert på at den ikke gjør det. Og du leser sistnevnte.

(Håper bare for Dagbladets skyld at jorda ikke går under i løpet av dagen! De har nok økonomiske problemer om de ikke må betale for to kronikker samme dag. Særlig når nummer to, av naturlige årsaker, knapt vil bli lest.)

Selv hadde jeg ønsket at verden gikk under, for den andre kronikken var temmelig mye bedre enn denne. Der setter jeg skapet på plass og forklarer menneskeheten på en pedagogisk måte bakgrunnen for undergangen og hvordan vi enkelt kunne forhindret den. Tenker folk hadde blitt temmelig flaue når jeg gjennom mine saftige formuleringer og gode retoriske poeng fikk dem til å forstå hvor lett det hadde vært å unngå denne katastrofen.

Det er nesten så jeg angrer på at jeg ikke tok med noen av de poengene i denne kronikken også. Nå som vi fortsatt har en mulighet til å gjøre noe med problemene som uvegerlig leder oss mot katastrofen. Det hadde egentlig vært mer formålstjenlig å komme med noen tips nå, enn å stå og peke nese i etterkant. Ja, ja. For seint å gjøre noe med det nå. Begge kronikkene er sendt til redaktøren merket henholdsvis «undergang» og «ikke-undergang», så da er det ikke mer å gjøre med den saken.

Det spørs hvor mye forskjell det hadde gjort i det lange løp, forresten. Jorda kommer jo til å gå under uansett. Om ikke i dag eller neste uke så i hvert fall når sola om bare en milliard år blir så varm at det ikke lenger kan eksistere flytende vann her. Da kan vi snakke om global oppvarming, da. Eller vi kunne gjort det hvis vi ikke kom til å være så forferdelig tørre i kjeften. Og om vi ikke allerede var utslettet av en av de mange naturkatastrofene av enorme dimensjoner som med statistisk ubønnhørlighet vil ramme oss innen den tid. Supervulkaner, ekstreme jordskjelv, meteorer. Alt har potensiale til å ta knekken på oss uten at vi kan gjøre en dritt.

Ja, selv mot ting vi kanskje kunne gjort noe med, som overbefolkning, overforbruk og skadelige utslipp, er det begrenset hva selv en god kronikk kan utrette. Det må nok sterkere lut til hvis man skal få til en varig atferdsendring hos folk. I følge enkelte forskere må man nærmest ty til en form for ekstremt groovy, fengende hardrock med engasjerende tekster hvis man skal få folk til virkelig å høre etter og forandre på oppførselen sin. Vil man for eksempel formidle hvor dumt det er å tro at tidspunktet for dommedag kan leses i en eldgammel kalender nytter det ikke bare å skrive det i avisa, man må synge det i falsett til et fett riff og gi det ut på plate på nyåret, mener forskerne.

Men la meg likevel prøve å formidle det her. For det bygger på en jævla irriterende logisk feilslutning! Kalenderforlaget har i alle år solgt en «7de sans», en årskalender som stopper ved neste års utgang, eventuelt med en liten oversiktskalender for det påfølgende år. Ingen har vel tatt det som et bevis på at det bare er ett år igjen av planetens liv? Eller ment at livet på jorda startet med utgivelsen av den første 7. sansen i 1918. Og selv om det finnes kalendere som går enda lenger tilbake i tid, er heller ikke de noen pålitelig kilde til verken når livet på jorda tok til eller når det slutter.

Dette har jeg funnet ut av egen bitter erfaring. Jeg er, som alle vet, en ivrig slektsforsker og hadde gjort et kolossalt arbeid med å samle sammen og katalogisere familiens stamtavler og avtalebøker i mange hundreår tilbake i tid. Alt var sirlig ført inn i ett og samme kalendersystem slik at familie og etterkommere kunne ha en ensartet database å forholde seg til når de lurte på hva deres forfedre hadde syslet med opp igjennom. Det hele var en omfattende jobb som hadde tatt mangfoldige år. Det eneste som gjensto var å føre inn noen ganske få avtaler fra mine eldste kjente stamfedre, familien Hekkersberg på Mysen på tidlig 1600-tall. Jeg hadde funnet et par fektetimer og fester de med stor sannsynlighet hadde henholdsvis deltatt på og avholdt i mars 1601. Å føre inn disse var det siste som gjensto før jeg var i mål med dette mammutarbeidet og kunne ta meg en velfortjent pause. Men tror du de angjeldende datoene eksisterte i Outlook? Neida, kjøtthuene i Microsoft hadde latt møkkakalenderen sin starte med 1. april 1601. De hadde tydeligvis ikke tro nok på produktet sitt til å ta høyde for at noen virkelig ville ta det i bruk og utnytte alle mulighetene! Så ble jeg nødt til å føre hele dritten inn i Google kalender, noe som tok ytterligere tre år!

Outlook er en mye mer akseptert standard innen kalendersystemer enn mayakalenderen. Likevel har jeg aldri hørt noen hevde at jorda ble dannet akkurat 1. april 1601 med Microsoft som referanse. Eller at jorda skal gå under 31. august år 4500 når Outlook-kalenderen av en eller annen grunn plutselig stopper, noe jeg fant ut da jeg skulle sette inn 2500-årsjubileet for plata «Nå får det faen meg være rock! Akademisk stoner-rock» med Black Debbath i kalenderen, slik at etterkommerne mine kunne ha en stor feiring på den store dagen 11. januar 4513. Så hvorfor skulle da en enda eldre og mer primitiv kalender være bedre? Mayaene var sikkert smarte, men at de var på høyde med de som fant opp Windows 95 og Office-pakka er vel en overdrivelse! Så, at verden skulle gå under bare fordi den gamle, søplete, analoge kalenderen deres ikke går lenger enn til i dag, er bare noe forbanna visvas! Hvis det var noen sivilisasjons undergang den skulle varsle, måtte det jo vært deres egen, men der bomma de med hundrevis av år.

Nei, la oss gå inn i det nye året i trygg forvissning om at jordas undergang kommer enten vi vil eller ikke, og at når det skjer kommer det til å bli en gledelig overraskelse.

Egil Hegerberg har skrevet kronikk om dommedag. Foto: Morten Holm / Scanpix
Egil Hegerberg har skrevet kronikk om dommedag. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer