Ikke vær så sur, da?!

Myten om humørløse feminister gjør det vanskelig å diskutere sak uten forutsigbare merkelapper.

HUSMORMYTEN: Under overskriften «Ekte kvinner baker ikke cupcakes. De spiser dem på vei til jobb.», skrev politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, at det er en myte at norske kvinner helst vil tilbake til husmorrollen. Fakta viser det motsatte, men debatten går i stampe på grunn av såre, personlige reaksjoner, mener Charlotte Myrbråten.
 Foto: Håkon Eikesdal
HUSMORMYTEN: Under overskriften «Ekte kvinner baker ikke cupcakes. De spiser dem på vei til jobb.», skrev politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, at det er en myte at norske kvinner helst vil tilbake til husmorrollen. Fakta viser det motsatte, men debatten går i stampe på grunn av såre, personlige reaksjoner, mener Charlotte Myrbråten. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Marie Simonsen fikk mange reaksjoner på søndagskommentaren sin denne uka. Eller så mange reaksjoner på selve innholdet fikk hun egentlig ikke, for det kunne se ut til at overskriften - «Ekte kvinner baker ikke cupcakes. De spiser dem på vei til jobb.» - hindret mange i å lese hva som faktisk sto. Det var nemlig ikke den klissete kaka saken hennes handlet om, men at lengselen mot husmorrollen, som man i media og populærkulturen kan få inntrykk av at er enorm, i virkeligheten er en myte. Norske kvinner går på jobb og de aller fleste vil ikke helst være hjemme. Innlegg om temaet oppleves fort personlige og mange virket svært opprørt. Samfunnsdebattant Kadra Yusuf, for eksempel, la til grunn at man burde ha barn før man kan uttale seg, og skrev på twitter om teksten til Simonsen at hun «blir irritert når yrkesaktive barnløse kvinner skal konstant fortelle oss andre hvordan vi skal organisere våre liv.»

Men Simonsen prøvde ikke å si hvordan noen skal organisere sitt liv. Hun viste til hvordan norsk arbeidsliv faktisk er organisert. Enten man liker det eller ei. De svært personlige reaksjonene, som svaret til Yusuf er et eksempel på, er ikke uvanlig når feministiske problemstillinger diskuteres. Ofte er det lettere å ta ballfører enn selve ballen. Den mest forutsigbare kritikken av Simonsen kom, ikke overraskende, fra høyresida. Under overskriften «La dem bake kaker, Marie» skriver medlem i Minervas redaksjonsråd Ingvild Næss Stub at Simonsen fremstiller feminismen som gledesløs. Hun er godt på vei enig i selve analysen til Simonsen av arbeidslivet, men avslutter teksten med «men kan du gjøre oss den tjenesten å la være å fremstille feminismen som så gledesløs? For hvis vi ikke får kose oss med baking etter endt arbeidsdag, kan det være det samme med hele feminismen.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer