VIKTIGE ENDRINGER: «Uten snø i Nordmarka, hadde det vært ganske stusslig å gå på ski der», skriver artikkelforfatterne. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
VIKTIGE ENDRINGER: «Uten snø i Nordmarka, hadde det vært ganske stusslig å gå på ski der», skriver artikkelforfatterne. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Ikke vår kulturdebatt

Norsk debattkultur handler om å debattere de små og ubetydelige ting, og å ignorere de store truslene.

Kulturdebatten raser, på tross av at ingen greier å bli enige om hva som er norsk kultur. Er det matpakka med den svette gulosten eller den med den tørre brunosten som er viktigst å hegne om? Skal det være forbudt å gå med burka når man er ute på ski, eller er det å regne som lue og skjerf? Skal vi fjerne korset fra politiuniformen og innføre kardemommeloven? Mange spørsmål og ingen svar.

Er du en av dem som synes det vi skrev overfor er ignorant mot den norske kulturen, så vil du kanskje være enig når vi skriver at norsk kultur er uløselig knyttet til landet i dets geografiske, geologiske og biologiske forstand. Altså at uten snø i Nordmarka, hadde det vært ganske stusslig å gå på ski der. Dersom vi hogger ned alle trærne og legger fossene i Hardangerfjorden i rør, så hadde det blitt færre brudeferder over vannet. Torskefisket i Lofoten hadde ikke blitt det samme dersom fisken hadde forflyttet seg lenger nord.

Dersom det gjennomsnittlig hadde vært to grader varmere i Oslo gjennom året så hadde det vært like lite snø der som for eksempel i Hamburg. Der er ikke folk så gode på ski. Stort sett har de aldri gjort det før. Med to grader temperaturøkning åpner vi opp for en invasjon av innvandrende fremmede arter i norsk fauna. Hvis vi ikke greier å integrere mennesker uten at hjemmeboerne murrer, hvordan i all verden skal naturen greie å gjøre dette fredfylt? Mest sannsynlig flytter den opprinnelige faunaen seg til kaldere strøk, og lar innvandrerartene ha storparten av naturområdene for seg selv. Eller de bare dør ut.

Det som er mest ironisk med hele kulturdebatten er at det ofte er de som mest innbitt forsøker å hegne om norsk kulturarv, som tar klimaendringene minst alvorlig. Enten ignorerer de den overveldende majoriteten av verdens klimaforskere og sier det er for tidlig å konkludere med noe, eller så hevder de at vi kan rettferdiggjøre høye klimagassutslipp i Norge med kvotekjøp i utlandet. Til alle som bruker kreftene sine på å beskytte Thorbjørn Egner fra en enkelt teaterinstruktør i Sverige: Egner er død. Han går ingen steder. Klimaet er i ferd med å løpe løpsk og det kommer til å endre Norge for alltid.

Følg oss på Twitter