Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikke verdt å vente på

Ustrukturert og kaotisk oppfølger.

Ikke misforstå: Det er like spektakulært og lekkert som sist, men så mye nytt er det ikke.

Bortsett fra at tempoet er satt betraktelig opp og budsjettet for spesialeffekter nok har nådd nye høyder, er nivået på kvasifilosofien i filmen og skuespilleriet til Keanu Reeves akkurat som før. Han spiller til tider så flatt at man fristes til plassere ham der han hører hjemme: i hovedrollen i et dataspill på gutterommet.

Postmoderne Messias

Men likevel: Også denne gangen er «Matrix» en lek med teknologiens muligheter, og det er fortsatt et fascinerende univers vi tas med til.

Denne gangen har Neo (Reeves) som en slags postmoderne Messias fått i oppdrag å redde det som er igjen av menneskeheten. Oppdraget er å befri deres siste fristed Zion fra å bli utryddet av maskinene og det totale kaos. Med seg på veien har han som sist Trinity (Carrie-Anne Moss) og Morpheus (Laurence Fishburne), men nye skikkelser dukker også opp, bl.a. Persephone (Monica Belucci).

Synd bare at historien denne gangen er temmelig kaotisk strukturert og vanskelig å henge med på. Om den første filmen krevde en del av sin seer, føler man seg ikke noe smartere etter denne. I tillegg er det langt mellom de helt store actionscenene. Selvfølgelig skyter og slåss man kontinuerlig - men en pistol er nå en gang en pistol, uansett hvor mye spesialeffekter man dynges ned med. Å løpe opp og ned langs veggene mens man banker opp folk fra alle slags vinkler har vi også sett før. Men vi skal ikke unnlate å nevne en vanvittig kul biljakt, og at det er ganske heftig å se Neo fly tusen ganger kjappere enn Supermann.

Må vente igjen

Men vi befinner oss altså i den virtuelle virkeligheten, kanskje på det rotete gutterommet til regissørbrødrene Wachowski. Filmen slår nok an blant de mest ihuga fans i alle aldere, men selv de mest «Matrix»-frelste vil nok irritere seg over at de vil måtte vente til november før mysteriet løses i film nummer tre. Slik sett er «Reloaded» bare et tamt mellomspill.

PREMIERE FØRSTKOMMENDE ONSDAG: Neo (Keanu Reeves)kjemper videre mot maskinene i «The Matrix Reloaded».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media