Ikonet bin Laden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hvorfor får man i Stockholm kjøpt mobiltelefondeksler med Osama bin Laden på? Hvorfor kan man se bilklistremerker i Lagos som oppfordrer bin Laden til å bli president? Og hvorfor henger det en bin Laden-plakat side om side med superstjernen Michael Jackson på en kafé i Indonesia? Den svenske religionsprofessoren Mattias Gardell stiller spørsmålene på side 245, men de danner utgangspunkt for, og er rammen omkring, boka «Bin Laden i våre hjerter».

Utgangspunktet

Etter å ha lest Gardell forstår man bedre bin Ladens tiltrekningskraft, uten dermed antydet at man applauderer saudiaraberens bedrifter. Bin Laden er bare den siste, og mest myteomspunne, av en rekke islamistiske aktører de siste hundre åra som har samlet tilhengere ved å opponere mot ymse former for vestlighet. Revolten startet som et genuint opprør mot kolonialisme og imperialisme, med krav om frihet, brorskap og likhet, men har antatt en heller pervertert form i bin Ladens tolkning – en moderne og særegen variant som vektlegger angrep istedenfor forsvar og terrorisme framfor parlamentarisme.

Mangfold

Et av Gardells hovedpoeng er at det er umulig å snakke om én form for politisk islam. Det finnes utallige, motsetningsfylte versjoner, som kan minne om alt fra venstreradikalt via sosialdemokratisk til høyreekstremt tankegods. Felles for alle er at de er motstandsideologier, mener Gardell. De næres av opposisjon, hat eller mistenksomhet overfor fransk, britisk eller amerikansk innblanding i interne anliggender, i Midtøsten og der omkring. Dette mangfoldet av perspektiver gjør boka verdifull, men bidrar også til at den kan fortone seg som noe sprikende og statisk i sin kronologiske gjennomgang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer