Ikonet det ble stille om

Snart fire år etter Dianas tragiske død er det svært lite vi hører om henne. Sønnene William og Harry har bedt om nettopp det, at morens minne får være i fred.

LONDON (Dagbladet): Mediene gjorde Diana til et ikon. I dag ville britenes avdøde prinsesse fylt førti år.

- Jeg tror ikke Diana ville gledet seg til å fylle førti år. Hun var alltid svært bevisst på sin alder og framtoning. Men jeg kan ikke se at hun ville mistet den lykken og styrken hun hadde funnet. Etter et smertefullt ekteskap hadde Diana nådd et nytt stadium og var klar til å gå videre, sier broren Charles Spencer i et intervju med magasinet People weekly.

I dag åpner han portene for publikum til familiegodset Althorp, der søsteren ligger gravlagt. Spencer har gjort det samme hvert år siden Diana døde, og her har han også skapt et museum til hennes minne.

Britisk presse kritiserte ham i sin tid sterkt for å lage et kommersielt «Dianaland».

Drømmen som brast

Den 29. juli 1981 fikk en hel verden se et eventyr gå i oppfyllelse. Overklassepiken Diana Frances Spencer hadde så vidt fylt tjue da hun i sin prinsessedrøm av en kjole ga sitt ja til den tolv år eldre prins Charles. Som alle vet endte ikke eventyret lykkelig. Det ble en vond skilsmisse, utroskap og bitre beskyldninger framsatt i full offentlighet.

Etter bruddet med prins Charles viet Diana mer og mer av sin tid til veldedighet. Prinsessen engasjerte seg sterkt for syke barn og landmineofre, og hun var stadig på reise for å skape blest om sine hjertesaker.

Så skjedde den fatale ulykken i Paris. Diana omkom. I samme bil som sin egyptiske elsker, Dodi al-Fayed, og med en sjåfør som var ruset på både alkohol og medikamenter.

Bare en livvakt overlevde, uten å huske noe av ulykken i ettertid.

Jaget av pressen

Diana var en jaget kvinne i tida før hun døde. Etter skilsmissen hadde både Charles og Diana stått fram og berettet om sine sidesprang. Prinsessen fortalte også offentligheten om spiseforstyrrelser og psykiske problemer. Diana greide aldri å venne seg til paparazzifotografene som fotfulgte henne. Hun lærte imidlertid å takle dem bedre etter hvert.

Da Diana og Dodi forlot Ritz hotell i Paris den skjebnesvangre augustnatta i 1997, tok de bakveien for å slippe unna fotografene. Etterforskningen av ulykken resulterte i en rapport som blant annet antydet at Dodi var hysterisk opptatt av sikkerhet. Dodis far, den mektige Harrods-eieren Mohamed al-Fayed, har laget et minnested for de to i kjelleren av det berømte varehuset.

Han er sikker på at sønnen og Dianas død skyldtes en bredt sammensatt konspirasjon.

Et kyss til Camilla

- Den britiske kongefamilien endret seg som en følge av Dianas død, ikke av hennes liv, sier hoffreporter Richard Kay i avisa Daily Mail til Dagbladet.

- Prins Charles har endret image, og han framstår i dag som en god far for sine to sønner William og Harry. De kongelige har involvert seg i flere saker av den typen Diana viet seg til, og de er også blitt mer inkluderende, mener Kay.

I dag viser prins Charles for offentligheten at Camilla Parker-Bowles er hans kjæreste. Seinest denne uka lot han Camilla for første gang få et diskré kyss på kinnet med pressen til stede.

De to ser ut til å ha et forhold som er av varig karakter. Det var da også Camilla som gjorde Diana sjalu mens hun var gift med Charles.

Dianas to sønner har fått være i fred for mediene etter morens død. Prins William har ved et par anledninger latt dem ta del i hans hverdag, som da han fylte 18 år sist sommer og under et opphold i Chile.

Glemt - eller ikke?

- Jeg tror ikke folk er opptatt av Diana i dag, hun er på mange måter glemt. For meg betydde hun ikke mye da hun levde heller, men det var selvsagt trist at hun døde. London var en helt spesiell by å være i da, sier Gary James (39) til Dagbladet. En helt vanlig fyr, men en av mange briter som fikk hilse på Diana da hun levde. Det skjedde da han var sikkerhetsvakt på en av de mange konsertene Diana var til stede på.

- Diana betyr i dag forskjellig for forskjellige folk, jeg tror ikke hun er glemt. Hun strakte ut en hånd til så mange mennesker, gamle som unge. Nettopp fordi hun ikke var født kongelig, førte hun seg på en måte som appellerte til mange. Men det var mediene som gjorde henne til et ikon, det ønsket ikke Diana selv å være, forteller Richard Kay. Som også peker på at Dianas minnefond er et bevis på at prinsessen ikke er glemt. Det har til nå fått inn donasjoner på 150 millioner dollar. Midlene fordeles til prosjekter over hele verden.

Charles Spencer er overbevist om at Diana ennå ville vært klodens mest berømte, ettertraktede og fascinerende kvinne hvis hun hadde levd.