Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ikonisk fotograf anklages for bildejuks

National Geographic-fotografen Steve McCurry skylder på rutinesvikt.

KAN HA JUKSET: National Geographic-fotografen Steve McCurry er kjent for sine ikoniske bilder fra konfliktrammede områder. Dette har gitt ham flere priser gjennom åra. Nå hevder flere å ha oppdaget juks og redigering ved flere av bildene hans. Selv skylder McCurry på rutinesvikt. I bakgrunnen synes hans kanskje mest kjente verk, «Afghan Girl» fra 1984. Foto: IPP/Albano Venturini.Forli
KAN HA JUKSET: National Geographic-fotografen Steve McCurry er kjent for sine ikoniske bilder fra konfliktrammede områder. Dette har gitt ham flere priser gjennom åra. Nå hevder flere å ha oppdaget juks og redigering ved flere av bildene hans. Selv skylder McCurry på rutinesvikt. I bakgrunnen synes hans kanskje mest kjente verk, «Afghan Girl» fra 1984. Foto: IPP/Albano Venturini.Forli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fotografen Steve McCurry er best kjent for sine ikoniske bilder fra konfliktrammede land. Hans kanskje mest kjente verk var på forsida av bladet National Geographic i 1985.

«Afghan girl» ble knipset i desember 1984, og viser ei ung jente i flyktningleiren Nasir Bagh. Jenta har siden blitt et symbol på flyktninger.

Det er derimot ikke dette bildet McCurry nå er under hardt vær for. Under en utstilling i Italia oppdaget nemlig en av museumsgjestene noe merkelig med ett av bildene. Situasjonen omtales nå som en «Photoshop-skandale».

Mista foten Det var NRK som først omtalte saken. Fotografen Paolo Viglione la på bloggen sin ut bilde av det påståtte redigerte fotografiet. Det tilsynelatende bildet fra Cuba viser en gate med fargerike biler og tradisjonsrik arkitektur. Det er derimot helt bak i bildet at Viglione fant noe han reagerte på.

En mann i hovedmotivets bakgrunn har tilsynelatende mista foten. Dessuten har et veiskilt trolig blitt flytta på, da rester av stolpen er synlig der hvor mannens fraværende fot skulle vært.

Fotografen skriver at kloneverktøyet i Photoshop trolig er brukt her, men at det har gått litt fort i svingene.

Ifølge fotomagasinet Petapixel ble originalbildet til McCurry slettet fra hans nettsted kort tid etter at anklagene begynte å dukke opp. Dette ga likevel liv til flere anklagelser mot den prisbelønte fotografen.

Vogn forsvant Det har i sosiale medier de siste dagene dukket opp flere eksempler på det som skal være manipulering av fotografens bilder.

McCurry har lagt ut to utgaver at et bilde som viser barn i Bangladesh som spiller fotball. Fotografiet er fra 1983.


På den ene utgaven har derimot ett av barna blitt redigert bort.

Et annet eksempel på redigeringen er at ei vogn, flere mennesker og en lyktestolpe er fjerna fra et bilde som viser en sykkelvogn. Dessuten er fargene endra drastisk.

Skylder på feil Fotomagasinet Petapixel etterspurte en kommentar fra fotografen selv. Han uttaler seg bare om bildet fra Cuba, og påstår at dette har skjedd uten hans autorisasjon.

- Jeg prøver å involvere meg så mye jeg kan, både ved å gjennomgå og overse printingen av arbeidene mine, men ofte blir bildene skrevet ut og sendt mens jeg er bortreist. Det er det som har skjedd i dette tilfellet, hevder han.

I uttalelsen forklarer han også at han nå har gått til verks for at noe sånt ikke skjer igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!