Anmeldelse: «Scenes From a Marriage» på HBO Nordic

Ikonisk miniserie fengsler fortsatt

Vågal kan ingen beskylde den for å være, men det er to gode grunner til å se den nye, oppdaterte versjonen av Ingmar Bergmans «Scenes From a Marriage».

SCENES FROM A MARRIAGE: Oscar Isaac og Jessica Chastain gir oss nye scener fra et ekteskap, i denne oppdaterte versjonen av Ingmar Bergmans ikoniske tv-serie. Se traileren Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ingmar Bergmans ikoniske 70-tallsserie «Scener fra et ekteskap» skal etter sigende ha ført til massiv pågang hos familievernkontorene i Sverige, og økt antall skilsmisser blant danskene.

Om den moderniserte versjonen som nå får premiere på HBO Nordic vil gi samme effekt, er høyst tvilsomt. Men det er fortsatt vanskelig å ta øynene fra paret hvis ekteskap går i oppløsning, scene for scene. Og det er heldigvis ikke bare fordi tv-sexen har blitt langt heftigere på 50 år.

Rollebytte

Serieskaper og Bergman-fan Hagai Levi (kjent for «In Treatment» og «The Affair») har flyttet historien om det velbemidlede paret Marianne og Johan til USA og gitt dem navnene Mira og Jonathan. Dessuten har han gjort en snedig, men ikke akkurat overraskende endring i manuset: Nå er det selvsagt hun som reiser fra ham.

En kvinne som trygler og ber sin utro ekteman om å bli værende bare litt til, slik Liv Ullmanns Marianne gjorde i 1973, ville kanskje ikke gått helt hjem hos 2021-publikummet. Men Mira (Jessica Chastain) er heller ingen hypermoderne skikkelse, i sin higen etter frihet og selvstendighet. Når hun proklamerer at hun har levd i fornektelse og vil forlate mann og barn for å finne sitt sanne jeg, er det som om Ibsens Nora synger i bakgrunnen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.