Ikonisk musikkvideo gjorde at savnede ungdommer kom hjem. Men for noen var den katastrofal og ødela livet deres

Historien om Soul Asylums «Runaway Train» vises på NRK.

HJEM: Elizabeth Wiles kom hjem etter å ha sett seg selv på TV i musikkvideoen til Soul Asylum. Her er hun under et TV-intervju sammen med moren like etter hun kom hjem i 1993. Foto: NRK
HJEM: Elizabeth Wiles kom hjem etter å ha sett seg selv på TV i musikkvideoen til Soul Asylum. Her er hun under et TV-intervju sammen med moren like etter hun kom hjem i 1993. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Låta «Runaway Train» ble et vendepunkt for det amerikanske bandet Soul Asylum. Punkbandet fra Minneapolis ble verdenskjent da de slapp musikkvideoen med bilder av savnede ungdommer.

I siste episode av programserien «Hitlåtens historie», som vises på NRK2 klokka 20.45 i kveld, fortelles historien om låta som førte til at mange bortkomne ungdommer kom til rette igjen.

Soul Asylums sjette og mestselgende album «Grave Dancer’s Union» ble gitt ut i 1993. «Runaway Train» var den tredje singelen som ble sluppet fra plata.

Sangen handlet opprinnellig om depresjon, men fikk en ny betydning etter at musikkvideoregissør Tony Kaye hadde realisert sin idé om å vise bilder av savnede barn og unge i videoen.

Regissøren hadde fått ideen fra en plakat som viste bilde en savnet gutt på en melkekartong, forklarer han i NRK-programmet.

Kom hjem

Videoen starter med setningen:

«Det er over en million ungdommer forsvunnet på gata i Amerika».

Deretter vises savnede unge mennesker, med navn og bilde.

Ikke lenge etter at låta begynte å rotere over skjermen på MTV, begynte bortkomne ungdommer å ta kontakt med familiene sine igjen. Allerede etter to uker var fem av de avbildede ungdommene kommet til rette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer