Il Data Gigante

Siden premieren for 25 år siden har Ivo Caprinos «Flåklypa Grand Prix» solgt 5,5 millioner billetter. Nå gjør Solan, Ludvig og Reodor Felgen comeback - på datamaskinen.

I to og et halvt år har Ivo Caprinos sønn Remo og hans stab jobbet for å få ferdig dataspillet «Flåklypa Grand Prix». I slutten av november sendes 50000 eksemplarer ut på det norske markedet. Til våren står Sverige, Danmark og England for tur.

Dagbladet var denne uka de første som fikk prøve spillet, på Caprino Filmcenter på Snarøya.

Det ble noen svært underholdende timer foran skjermen og i en verden som fortsatt er sterkt preget av Kjell Auk-rusts miljø og figurer.

Bilbygging

Spillskaperne har ikke falt for den åpenbare fristelsen å lage et rent bilrace ut av historien. «Flåklypa Grand Prix» består av 15 kjente filmscener, som igjen inneholder til sammen 12 spill som må gjennomføres. Premieringen her er nemlig deler til Il Tempo Gigante som du må bygge mot slutten av spillet. Den endelige bonusen er deltakelse i århundrets billøp, Flåklypa Grand Prix. Foruten spillene er alle scenene også krydret med små og store aktiviteter.

- 15 mann jobber nå på spreng for å få alt helt ferdig, forteller Remo Caprino.

- Det er over én times animasjon i spillet, nesten en ny spillefilm. Men alle animasjonene er gjort fra grunnen av her hos oss.

Må selge 70000

Utviklingen av dataspillet har kostet 18 millioner kroner. EUs kulturelle program har støttet prosjektet med to millioner kroner. 4,4 millioner er lån og tilskudd fra Statens Nærings- og Distriktsutviklingsfond, SND. Resten er bidrag fra private investorer og Caprino-familien.

Det må selges 70000 kopier av «Flåklypa Grand Prix» før produksjonsbudsjettet er i balanse. Egentlig skulle spillet vært lansert i fjor.

- Opprinnelig var det Drammens-selskapet Ingames som fikk oppdraget med å utvikle spillet. Men de gikk konkurs. Da hadde vi valget mellom å kaste kortene eller fortsette. Og da startet vi opp et eget selskap, Capricornus, sier Caprino.

Ousdal blir Juster

Stemmene i filmutgavene er blitt 25 år eldre, men stilte alle opp på nytt når spillet skulle lages. Det betyr gjenhør med Kari Simonsen, Frank Robert, Toralv Maurstad og en rekke andre.

Den største utfordringen var fortellerstemmen, som på filmen tilhørte nå avdøde Leif Juster. Men løsningen fant produsentene i norsk teaters «wonderboy», Mads Ousdal. Sjuende far i huset ute på Snarøya har holdt seg i bakgrunnen under arbeidet: 80 år gamle Ivo Caprino har reist verden rundt i helikoptre på jakt etter gode bilder til sitt arbeid med supervideograf-filmer.

- Dette er noe ungdommen har holdt på med. Men resultatet har jo blitt strålende, sier filmskaperen.

Remos sønn Mario Caprino (22) er født inn i aktivitetene i filmhuset, og har hatt oppgaven som sjefprogrammerer. Nå er det nye store oppgaver som venter familien. Rett etter lanseringen av «Flåklypa Grand Prix», starter arbeidet med å lage et nytt dataspill med figurer inspirert av en rekke kjente Caprino-filmer.

TIL SKJERMEN: Il Tempo Gigante og innbyggerne i Flåklypa blir å treffe i dataspillet «Flåklypa Grand Prix».