Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fremskrittspartiets landsmøte:

Illiberal i hjertet

Dagbladet mener: Det er lite som tyder på at Frp vil følge opp egne honnørord om styring og ansvarlighet riktig enda.

Samme lag: Trine Skei Grande (V) og Siv Jensen (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Samme lag: Trine Skei Grande (V) og Siv Jensen (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Den borgerlige landsmøtesesongen er over for denne gang. Fra konferansehoteller på Gardermoen har Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet finjustert både partimaskineriet og politikken. Og klappet for hverandre. Partilederne har, i tur og orden, gjestet hverandres landsmøter til stående applaus fra delegatene. Sist ut var Trine Skei Grande, som ble jublet fram under Frp's landsmøte i helga.

Med seg til talerstolen har de alle hatt koselige anekdoter fra regjeringsforhandlinger, oppfordringer om budsjettdisiplin, og panegyriske hyllester til samarbeidsklimaet. Tidvis undrer vi oss over hvilken eliksir Erna Solberg serverer under regjeringskonferansene.

Partier, og dynamikken dem imellom, kan imidlertid forandre seg. Noe av suksessen med dagens samarbeid skyldes Fremskrittspartiets fem første år i regjering: Fra barnehage til puberteten. Før helga var partileder Siv Jensen opptatt av å fortelle om hvordan partiet er det nye styringspartiet. Ansvarlig, kompromissvillig og voksent.

Det er ikke helt på jordet å gi landets suverene populist slike hedersbetegnelser. Partiet har strukket seg lenger enn de fleste trodde var mulig for å finne felles grunn med sosialliberale Venstre, anstendige Høyre og uskyldsrene KrF.

Men som enhver ungdomsskoleklasse, er det alltid noen som holder fast på det infantile. I tomrommet etter Sylvi Listhaug, er innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim en av dem. Før helgas landsmøte sto han i spissen for et forslag om å forby bønnerop i det offentlige rom. Da han ble utfordret på at et slikt forbud bryter med religionsfriheten og menneskerettighetene, svarte han at han ikke bryr seg. KrFs Erik Lunde gikk så langt som å karakteriserte det som en «Orbanisering av norsk politikk», etter Ungarns diktator Viktor Orbán.

Det at Frp faktisk vedtok forslaget under helgas landsmøte, ser vi på med dystert sinn. Slik åpenlys flørting med illiberale elementer må møtes med hard motstand – fra opposisjon og regjeringens øvrige partier.

Dessverre skitner også partileder Siv Jensen til det politiske ordskiftet. Hun er ikke bare en grå finansminister. I sin tale til landsmøtet sa hun at innvandrere som sender barna sine på koranskole kanskje er «norske på papiret, men de er det ikke i hjertet!» Selv om vi deler partiets syn på koranskoler i utlandet, er ikke slik polarisering veien å gå. Grov omsorgssvik er en sak for straffeloven og rettsvesenet. Ikke billig retorikk.

Både bønneropforbud og Jensen-retorikk er illustrerende for partiets indre motsetninger. Maktsøkende regjeringstilhengere på den ene siden. Identitetspolitiske rabulister på den andre. Dessverre fikk den liberale fløyen et skudd for baugen i helga. Det er lite som tyder på at Frp vil følge opp egne honnørord om styring og ansvarlighet riktig enda.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media