Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Imam på bærtur

Norske muslimer må selv engasjere seg sterkere i hvem de velger som ledere.

Meninger

I sosiale medier florerer oppdiktete historier om muslimer som verken tåler nisseluer, julefeiring, kors, eller grisetegninger på gamlehjemmet. Det siste i bokstavelig forstand. Imamen på Sørlandet som mener det er haram å gratulere noen med dagen, gå i bursdagsselskap og ønske nordmenn god jul, er dessverre ikke oppdiktet. Abdikadir Yussuf Mahamed, imam i den største moskeen i Agder, mener i fullt alvor at dette er uforenlig med hans religion, ifølge et intervju med Fædrelandsvennen. Bård og Harald kunne ikke funnet det på.

Heldigvis ble imamen raskt satt på plass av den offisielle talspersonen for moskeen, imam Akmal Ali, som avviser at islam regulerer noen av delene. Han sier utspillet vil bli tatt opp på neste styremøte. Ordfører Harald Furre (H) i Kristiansand vil også ha en alvorsprat med imamen, mens varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) derimot mener vi må respektere andres religion slik han forventer respekt for sin kristne tro. I en del av landet, hvor bedehusene fortsatt ligger tett, er det større aksept for religiøse påbud som de fleste nordmenn for lengst har frigjort seg fra.

Men forutsetningen for religionsfrihet, er adgang til kritikk av både religioner og ikke minst dens ledere.

Mahamed er et godt eksempel på at imamer som ikke kjenner norsk kultur, er en trussel mot integrering. Han er nissen som ble med på lasset. Regjeringen har foreslått å utrede muligheten for en norsk imamutdannelse. Det synes lite realistisk rent praktisk, og det bør etter vår mening heller ikke være en offentlig oppgave å utdanne flere religiøse ledere. Norske muslimer må selv engasjere seg sterkere i hvem de velger som ledere, slik nordmenn de siste tiåra har tatt et oppgjør med kirkens mørkemenn på det ene området etter det andre. Ludvig Nessa og hans meningsfeller sto til slutt alene.

Moskeen i Agder kan heller ikke være bekjent av å ha en imam fra en annen verden, som ikke skjønner samfunnet menigheten lever i. Kunnskapsrike og høyt utdannete muslimer kan ikke la seg lede av uskolerte ignoranter som når de nærmer seg en mikrofon fyrer opp under fordommer, heller ikke av de bokstavtro som leser Koranen som fanden leser bibelen. Det fins alternativ til mørket.

Det het i sin tid at Dagbladet var mot Kirken, men for kvinnelige prester. Der har moskeen fortsatt et stykke å gå.

En kvinnelig imam ville vært noe.      

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media