Iman til kamp for urbefolkningen

LONDON (Dagbladet): Den kjente fotomodellen Iman har engasjert seg for urbefolkningen i Botswana.

Iman, som opprinnelig er fra Somalia og nå er internasjonalt kjent fotomodell - og dessuten gift med popstjernen David Bowie, vil ikke reklamere for diamanter hvis urbefolkningen utsettes for etnisk utrydding.

Iman fikk et brev fra organisasjonen Survival hvor de ba henne bryte kontrakten med det multinasjonale diamantselskapet de Beer. Ifølge Survival rydder regjeringen i Botswana urbefolkningen fra et naturreservat for å starte gruvedrift etter diamanter.

Undersøker selv

Iman vil undersøke forholdene selv. Hvis hun finner at påstandene er riktige, vil hun rive kontrakten med de Beer i stykker og engasjere seg i kampen for å redde deres områder.

Stephen Corry i Survival International forklarer kampanjen.

- Helt siden diamantforekomstene ble oppdaget for 15 år siden, har Botswanas regjering ført en kampanje for å flytte urbefolkningen, som kalles san.

Kjøpt opp

Corry hevder at området er kjøpt opp av diamantgiganten de Beer, men selskapet forsikrer at det ikke deltar i tvangsflyttingen.

Iman er engasjert av de Beer for å åpne flere smykkeforretninger rundt om i Storbritannia. Hun sier i et intervju at det alltid er tre sider ved en sak, det de to partene sier og sannheten.

Sannheten

- Jeg har forsøkt å finne ut hva som er sannheten bak denne saken, sier Iman. Hun skal møte representanter fra Senter for menneskerettigheter i Botswana, og vil bestemme seg når hun har fått flere detaljer.

Survival International har lenge forsøkt å stanse tvangsflyttingen, mens president Festus Mogae flere ganger har advart offentlig mot urbefolkningens tradisjonelle livsstil. Han har uttalt: - Hvordan kan vi la steinaldervesener fortsette å eksistere i en datatidsalder?

Pengene teller

I Botswana, som i mange andre land, er det pengene som teller. Politikerne lar de multinasjonale selskapene utnytte ressursene uansett om landsbyer legges under vann, folk tvangsflyttes og deres livsgrunnlag ødelegges. I dette tilfellet er diamantene det viktigste.

PÅ BARRIKADENE: Den somaliskfødte modellen Iman vil ikke reklamere for diamanter hvis det stemmer at urbefolkningen i Botswana blir tvangsflyttet.