DEBATT

Debatt: Klimaendringer

Immunforsvaret vårt kollapser

De dramatiske skogbrannene i Australia viser oss hvor skjøre vi og samfunnet vårt er når naturen rundt oss ikke lenger holder sin beskyttende hånd over oss.

KATASTROFE: Vi ødelegger naturens forsvarsmekanismer. WWF Australia estimerer at over en milliard dyr har blitt drept i brannene der. Flere allerede hardt pressede arter kan være utryddet. Flammene er også så intense at frøene i jordsmonnet kanskje ikke overlever, skriver kronikkforfatteren. Foto fra Towamba, to mil sør for Eden i New South Wales: Peter Barks / AFP / NTB Scanpix
KATASTROFE: Vi ødelegger naturens forsvarsmekanismer. WWF Australia estimerer at over en milliard dyr har blitt drept i brannene der. Flere allerede hardt pressede arter kan være utryddet. Flammene er også så intense at frøene i jordsmonnet kanskje ikke overlever, skriver kronikkforfatteren. Foto fra Towamba, to mil sør for Eden i New South Wales: Peter Barks / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Scenene vi har vært vitne til i Australia har vært forferdelige å se på. Hjem som blir slukt av flammer, forbrente dyr som må reddes ut av villmarken, og en intens kamp mot klokka for å slokke brannene og begrense skadene.

Så langt har minst 26 mennesker mistet livet. Brannvesenet er i stor grad avhengige av været for å klare å slokke flammene, men været spiller ikke på deres lag. Mye tyder på at det kommer til å fortsette å brenne i lang tid framover – vanligvis varer brannsesongen i to måneder til.

Tragedien er en varslet katastrofe. Den australske regjeringen har tidligere vært innforstått med at hyppigheten og omfanget av «villbranner» vil øke, men de har ikke vært villige til å godta at klimaendringer eller menneskene bidrar til de negative effektene.

Økende temperatur, tørke, forandrede nedbørsmønstre – alt dette bidrar til at risikoen for flere og kraftigere branner tiltar. Likevel har Australia satset videre på kullindustrien og behandlet naturen på en måte som har ført til massiv avskoging og tap av arter.

Ødeleggelsen av naturen, som vi selv står for, er også nedbryting av vårt eget immunforsvar. Naturen er vår beskyttelse, uansett hvor vi bor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer