Soldatene manglet våpen og utstyr, men de manglet ikke vilje til å slåss.
Vestlandshæren som ble satt på krigsfot i aprildagene for 81 år siden skulle bli den beste kampenheten i Sør-Norge i 1940. I noen harde trefninger — som i «die Todeskurve», dødssvingen, og ved Breidablikk i Valdres — vant vestlendingene over Wehrmacht.
Historiker Erik Thomassen har skrevet en oppsiktsvekkende god og grundig bok på 550 sider om Vestlandshæren og kampene den ble involvert i, hendelser som er helt ukjente for de fleste av oss i dag.
Altfor lenge har Vestlandet og Nord-Norge kommet skyggen av krigsinnsatsen i det sentrale østlandsområdet. Desto nyttigere, og mer gledelig, er det å studere denne tungvekteren av en bok, den første samlede framstilling av de tapre vestlendingenes kamp mot Hitler og Det tredje riket.
På bred front
Thomassen går inn i historien på bred front. Han supplerer og synkroniser sitt stoff med samtidige øyenvitneberetninger og autentiske enkeltskjebner. Og vi som leser alt dette, dras med i historiens dreieskive.
Det er Bevoor-metoden, det. Skapt av vår tids fremste krigskronikør, Antony Beevor, med enorm internasjonal suksess.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger