Imponerende romandebut

Trude Marstein (1973) har med sin tekstsamling plassert seg i selskap med høstens mest lovende debutanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Sterk sult, plutselig kvalme» består av ikke mindre enn 65 tekster på en til to sider hver, som er utdrag, friser av trivielle episoder mellom to mennesker med vekselvis hans eller hennes perspektiv. De fleste av dem par i 20-årene, og episodene er gjenkjennelige nok, her er sjekking på kafé, småkrangling om oppvask, om barn eller ei, en som elsker en annen som ikke elsker, het erotikk osv.

Observasjoner

Sentralt står samtalen mellom de to, og det åpenbare skillet mellom det som sies og det som tenkes. Liksom hun som forteller sin kjæreste at hun har «rotet» med en annen, mens hun inni seg forsøker å la være å le fordi hun kommer på bildet av en gammel dame med to bæreposer som springer etter trikken, og at hun etterpå gir seg til å telle til tjuetre. Like sentrale er observasjonene de to gjør av hverandre, tilsynelatende helt ubetydelige ting, «det er gult søl på eggeglasset hans», eller «han har slim av melk i munnviken».

Her er en befriende letthet i språket, en kjærlig lekenhet, men også en kynisme, som hos henne som møter igjen et ennattsopplegg og bare husker «de tynne overarmene hans og pikestemmen da det gikk for ham». For i de fleste av forholdene her er én bøddel og én offer, som i historien om han som sluker sin kjæreste med øynene mens hun kler seg, bøyen i knærne når hun tar på strømpebuksen osv., og der bare en liten setning på slutten viser at han vet at det ikke er ham, men en «hemmelig» elsker hun pynter seg for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer