Imponert over resultatet

- Jeg ble skuffet da jeg hørte at Maria Bonnevie skulle spille Dina. Jeg holdt hennes skjønnhet mot henne, og trodde ikke hun passet. Men hun gjorde all tvil til skamme. Maria er en fest i rollen, sier Herbjørg Wassmo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Premieren på Nordens dyreste film er unnagjort. Kritikerne mener jevnt over at «Jeg er Dina» er en middelmådig film, men at prestasjonene til hovedrolleinnehaverne trekker sterkt opp. Spesielt har anmelderne latt seg forføre av Maria Bonnevie som Dina. Men det var altså ingen selvfølge for Dinas skaper da hun først fikk høre at Bonnevie var valgt ut til rollen.

Tok feil

- Etter å ha sett henne i «Jerusalem» skjønte jeg jo selvfølgelig at hun var en dyktig skuespiller. Men jeg mente at hun kanskje ikke var den rette typen som Dina. Jeg må innrømme at jeg holdt hennes fysikk og sarte skjønnhet mot henne. En slik rolle krevde en livserfaring som jeg mente hun vanskelig kunne ha tilegnet seg. Så feil kan man altså ta, sier Wassmo, som er blitt dypt imponert over Maria Bonnevie.

Wassmo arbeidet med et nytt bokprosjekt i Berlin da henvendelsen om en filmatisering kom.

- Først ble jeg irritert over henvendelsen. Jeg satt i Berlin og ville ha arbeidsro! Heldigvis slapp jeg å ha noe større ansvar .

Selv om hun er en av Norges mest solgte forfattere gjennom tidene, har Herbjørg Wassmo en forbausende evne til å holde seg borte fra den norske offentligheten. Hun dukker fram sånn cirka hvert tredje år, når hun har ei bok ferdig. Lanseringen av filmen «Jeg er Dina» må følgelig utløse et tyngre skjelv i det wassmoske kosmos. Det er bare ett og et halvt år siden hun lanserte romanen «Det sjuende møte».

Snakker ikke

- Jeg er engstelig av natur. Redd for alt mulig, har mange fobier og bruker mye tid på å bygge opp mot. Men denne uroen for ting, situasjoner og steder - den er samtidig mitt beste arbeidsredskap. Den gjør det mulig å forstå tankens terror, sier Wassmo.

For tida er Wassmo bosatt i landsbyen Sitges sør for Barcelona sammen med sin ektemann. Der skrives det nye historier om Gud vet hva. Forfatteren er kjent for å være ytterst, ytterst varsom med å snakke om kommende prosjekter. Ikke bare overfor journalister, men selv overfor nære venner.

- Jeg har mistet en idé en gang fordi jeg begynte å prate om den. Du kan ikke gå rundt og tro at du er Gud og har kontroll på alle situasjoner. Dette er for skjørt.

Stenger av

Under selve skriveprosessen er Herbjørg Wassmo ikke spesielt lett å få tak i på mobiltelefon, for å si det slik.

- Det må være ro rundt meg. Jeg kan finne på å brøle om jeg blir forstyrret inn gjennom et åpent vindu, sier Wassmo med et vakkert smil, og ser lite ut som et skrivebordsuhyre.

- Hvordan skriver du?

- Intuitivt, ikke analytisk. Jeg skriver stoffet ut av meg. Av en eller annen grunn tar redigeringen av ei bok ni måneder. I den perioden arbeider jeg som en okse i et bur for å bli ferdig.

- Men jeg deltar ikke i verden mens jeg skriver. Det er trist, men jeg har ikke talent for det. Jeg er så pysete og full av empati at jeg er nødt til å stenge av.

IMPONERT OPTIMIST: - «Dinas bok» er blitt en varm og nær film, som jeg er full av optimisme for, sier Herbjørg Wassmo. Hun er dypt imponert over Maria Bonnevie, som hun først ikke hadde tro på. Foto: LARS EIVIND BONES

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer