Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT: Yrkesfagene

Importere eller utdanne arbeidere?

Vi trenger ikke bare folk som jobber i dress, men også i kjeledress.

LØFT: Det nytter ikke å skru på en gammel Toyota på skolen når det er service på en Tesla som møter deg første arbeidsdag, skriver Roy Steffensen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
LØFT: Det nytter ikke å skru på en gammel Toyota på skolen når det er service på en Tesla som møter deg første arbeidsdag, skriver Roy Steffensen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I begynnelsen av november kom NAV med en fersk prognose hvor de spår ledighetsfall i to nye år, blant annet grunnet oljenæringen, eksportvekst og økt shopping, noe som kan sende ledigheten ned til 2,2 % i 2020. Tilbakemeldingene vi får fra næringslivet følger samme linje, man forventer økt omsetning, bedre resultat og flere ansatte. Dette er det god grunn til å glede seg over, men det finnes likevel utfordringer der fremme.

Roy Steffensen
Roy Steffensen Vis mer

NHO sitt kompetansebarometer fra 26. september opplyser om at 6 av 10 bedrifter vil trenge flere fagarbeidere i framtida, og at de allerede i dag mister tilsagn på anbud på grunn av manglende kompetanse. SSB anslår at vi vil trenge nesten 100 000 nye fagarbeidere de neste 20 åra.

Da har vi to alternativer, og det er enten å importere arbeidskraften eller å utdanne dem selv. FrP vil utdanne dem selv, og derfor har vi siden 2013 satset systematisk på et yrkesfagløft, og brukt om lag 700 millioner kroner på yrkesfagene. Vi har økt lærlingtilskuddet 7 ganger, med totalt 21 000 kroner per lærekontrakt, og vi har stilt krav om bruk av lærlinger i det offentlige og ved offentlige anbud.

I årets budsjett styrker vi ytterligere, med blant annet 100 flere studieplasser i fagskolene og 25 millioner kr til å endre utstyrsstipend. Ekstra gledelig er det at vi finner rom til 25 millioner kr til nytt utstyr i videregående skoler. Det nytter ikke å skru på en gammel Toyota på skolen når det er service på en Tesla som møter deg første arbeidsdag. Bedre utstyrspark i videregående er noe vi hele tiden hører behovet for, og med disse millionene kommer vi nå et skritt i riktig retning.

Resultatene av yrkesfagløftet vi har satt i gang er at vi nå har en rekord i søkere til yrkesfag, fraværet reduseres, frafallet synker og i fire år på rad har vi satt rekord i antall lærekontrakter.

Jeg er glad for at ungdom vil bli fagarbeidere, for vi trenger ikke bare folk som jobber i dress, men også i kjeledress. Vi ser at Frp's politikk virker, og vi vil fortsette med å satse på yrkesfagene i åra som komme.

AVARER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordrer sterkt flere unge til å ta yrkesfag. I dag er Oslo avhengig av utenlandsk arbeidskraft og trenger flere hender i en rekke yrker. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media