DEBATT

DEBATT: Yrkesfagene

Importere eller utdanne arbeidere?

Vi trenger ikke bare folk som jobber i dress, men også i kjeledress.

LØFT: Det nytter ikke å skru på en gammel Toyota på skolen når det er service på en Tesla som møter deg første arbeidsdag, skriver Roy Steffensen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
LØFT: Det nytter ikke å skru på en gammel Toyota på skolen når det er service på en Tesla som møter deg første arbeidsdag, skriver Roy Steffensen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I begynnelsen av november kom NAV med en fersk prognose hvor de spår ledighetsfall i to nye år, blant annet grunnet oljenæringen, eksportvekst og økt shopping, noe som kan sende ledigheten ned til 2,2 % i 2020. Tilbakemeldingene vi får fra næringslivet følger samme linje, man forventer økt omsetning, bedre resultat og flere ansatte. Dette er det god grunn til å glede seg over, men det finnes likevel utfordringer der fremme.

NHO sitt kompetansebarometer fra 26. september opplyser om at 6 av 10 bedrifter vil trenge flere fagarbeidere i framtida, og at de allerede i dag mister tilsagn på anbud på grunn av manglende kompetanse. SSB anslår at vi vil trenge nesten 100 000 nye fagarbeidere de neste 20 åra.

Da har vi to alternativer, og det er enten å importere arbeidskraften eller å utdanne dem selv. FrP vil utdanne dem selv, og derfor har vi siden 2013 satset systematisk på et yrkesfagløft, og brukt om lag 700 millioner kroner på yrkesfagene. Vi har økt lærlingtilskuddet 7 ganger, med totalt 21 000 kroner per lærekontrakt, og vi har stilt krav om bruk av lærlinger i det offentlige og ved offentlige anbud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer