Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Impotent import

Sigrid Hvidsten kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IMPORTPLATER: Hiphop-mogulen Jay-Z kaller Lady Sovereign for The Mighty Mouse. Den bitte lille britiske grime-gudinnen er en av ekstremt få utlendinger som har fått kontrakt med legendariske DefJam. Og både Jay-Z og Lady Sovereign vet hvordan man skaper en hype. Dama har sleivkjefta seg inn i haugevis av avisspalter. Hun har blitt omtalt som Feminem og i forrige uke var singelen «Love Me Or Hate Me» den mest etterspurte videoen på MTV-programmet Total Request Live. I dag slipper DefJam/Universal debutalbumet «Public Warning» i USA. Her hjemme må Universal Norge derimot vente til etter jul.

I VISSE DELER AV platebransjen er globalisering fortsatt et fremmedord. Når man skal promotere små til mellom-store utgivelser tenker man kontinenter , og da helst et av gangen. Det er bare med Madonna og U2 at man har råd til å pushe plata over hele verden samtidig. Med resten av katalogen velger man som regel å fordele ressurser og intervjuavtaler over tid. First we take Manhattan, then (etter et helt år) we take Berlin.

FØR INTERNETT, import og nedlasting var dette en glimrende markedsplan. Nå fører det bare til at plateselskapenes lokalkontor taper penger. Musikkfansen bryr seg ikke om utgivelsesstrategier, de vil ha plata med en gang og kjøper den på nettet. Platebutikkene tar selvfølgelig konsekvensen av dette og tilbyr skivene på import. 12. juli 2005 slapp Houston-rapperen Slim Thug albumet «Already Platinum», et av årets mest hypede skiver. Norske hiphop-fans kjente selvfølgelig sin besøkelsestid, og kjøpte plata på import. Da den åtte måneder seinere endelig kom i norsk distribusjon, var salgsløpet kjørt. Brorparten av de interesserte hadde allerede kjøpt skiva.

DET SAMME kommer sannsynligvis til å skje med Lady Sovereign. Fansen kommer ikke til å vente med å kjøpe plata, Dagbladet kommer ikke til å vente med å anmelde den. De gamle promoteringstaktikene er like utgått på dato som Napoleons krigføringstaktikker. Er det ikke snart på tide at MySpace-generasjonen tar over styrerommene?

FEMINEM: Lady Sovereign lanseres i Europa etter nyttår. Det er flere måneder for seint for fansen, mener Dagbladets kommentator. Foto: SCANPIX/AP
FEMINEM: Lady Sovereign lanseres i Europa etter nyttår. Det er flere måneder for seint for fansen, mener Dagbladets kommentator. Foto: SCANPIX/AP Vis mer