Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Incest-tall

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INCEST: Per Kristian Dotterud fra «Reform - ressurssenter for menn» skriver i et innlegg i Dagbladet 30/9 at reklamefilmen fra Støttesenter mot Incest (SMI) sprer farlig desinformasjon om overgrep mot barn. Dotterud starter sitt innlegg med å si at SMI gjør et meget viktig arbeid. Det takker vi for, og tror mange er enige med ham. Så over til det Dotterud ikke liker: Tallene som er brukt i reklamefilmen SMI-Oslo viser på kino og tv, nemlig at 1 av 5 er utsatt for seksuelle overgrep. Dotterud trekker frem Bjugn-saken og snakker om en mulig ny panikk-epidemi. Det har ikke vært hensikten med reklamefilmen. Filmmediet som kommunikasjonskanal gir kun rom for korte, spissede budskap. Når man først går ut med tallmateriell, kan for lave tall være like uheldig som for høye. I de undersøkelsene som finnes i Norge og internasjonalt, er det store prosentvise variasjoner med resultater som spenner fra 3% til 33% . Ser man bort fra Bjugn-saken, har det historisk sett vært mye bagatellisering av overgrep.

SOM DOTTERUD skriver varierer undersøkelsene tallene baserer seg på i forhold til alvorlighetsgraden i overgrepene. Videre er det store sprik i svarandelen, også i grad av anonymitet, og om undersøkelsen gjelder overgrep på barn under 16 år eller under 18 år. Vi skal ikke her gå nærmere inn på styrkene og svakhetene ved undersøkelsene. Vi vil heller vise til noen av de mest refererte undersøkelsene (Jfr. Sosialdepartementet 1992 «Seksuelle overgrep mot barn»): Finkelhor, (1979) fant i USA blant collegestudenter at 19,2% av jentene og 8,6% av guttene hadde vært utsatt for seksuelle overgrep før fylte 18 år. I 1985 fant han at 27% av kvinnene og 16% av mennene var blitt utsatt for seksuelle overgrep i barndommen. Hermann og Hirschman (1981) fant at 20-30 % av alle kvinnene hadde vært utsatt for seksuelle overgrep i barndommen. Den svenske undersøkelsen fra 1983 (Rädda Barnen og SIFO), fant at 9% av jentene og 3% av guttene var blitt utsatt for seksuelle overgrep. I den norske undersøkelsen fra 1986 (Sætre, Holter og Jebsen), fant en at 19% av jentene og 14% av guttene hadde vært utsatt for seksuelle overgrep. Gjennomsnittlig hadde 16% vært utsatt for seksuelle overgrep før de var 18 år gamle.

MED UTGANGSPUNKT i disse undersøkelsene, håper vi Dotterud ser at SMI-Oslo verken har lagt de høyeste eller laveste tallene til grunn for påstanden i reklamefilmen. Han har rett i at man har vektlagt resultater fra undersøkelser gjort ut fra vide definisjoner - dette er imidlertid bevisst gjort. Snevre definisjoner av overgrep innebærer en liberalisering av hva som kan aksepteres av seksuelle relasjoner mellom voksne og barn, og bidrar til en usynliggjøring av problemet.Det kan diskuteres om tallene 1 av 5 er helt riktige og om det blir riktig å gå ut med konkrete forholdstall. Imidlertid håper vi Dotterud er enig i at tallene uansett er for høye. Og at det videre er viktig å informere? De som har vært utsatt for seksuelle overgrep bør opplyses om at det finnes støttesentre mot incest og seksuelle overgrep for kvinner og menn, både i Oslo og andre steder i landet. Barna trenger voksne som bryr seg og ser signaler når noe er galt. Da må også de voksne minnes på at dette samfunnsproblemet er der.