Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Incestfilmen blir vist på fredag

Ikke injurierende, mener festivalsjefen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Med mindre vi har samtykket, er filmen en straffbar ærekrenkelse. Men min klient er villig til å samtykke på visse vilkår, sier advokat Nils E. Tangedal til Dagbladet.no.


Bergen Internasjonale Filmfestival velger likevel å vise incestfilmen «Skyggenes dal» på fredag, til tross for sterk
kritikk fra flere advokater.

- Vi velger å vise filmen, fordi vi mener den omhandler de tre barna, og ikke faren. Vår oppfatning er at mannen er godt skånet i filmen. Det opplyses også i filmen at han ble frifunnet i straffesaken, og det er nå lagt til en plakat på etterteksten som presiserer dette ytterligere, sier festivalsjef Tor Fosse til iBergen.no.

Vil ha med plakat

Beslutningen ble tatt etter at Fosse har snakket med Tangedal, som nå har sett filmen. Tangedal synes det er greit at filmen blir vist, såfremt filmskaperne legger til en plakat på begynnelsen av filmen hvor de forklarer at mannen har blitt frikjent for anklagene, og at personene ikke blir konfrontert med dette i filmen.

- Når de rette reservasjoner kommer frem, er det greit. En ærekrenkelse vil det fortsatt være, men med reservasjonene blir det balanse i det som sies, sier Tangedal til Dagbladet.no.

Han forteller at han er i dialog med filmskaperne om dette, og regner med at de blir enige.

- Ellers blir det spetakkel

VISER FILMEN: Dag Fosse vil likevel vise den omstridte incestfilmen på Bergen Internasjonale Filmfestival. Foto: SCANPIX
VISER FILMEN: Dag Fosse vil likevel vise den omstridte incestfilmen på Bergen Internasjonale Filmfestival. Foto: SCANPIX Vis mer

- Tor Fosse sier at plakaten skal komme først i etterteksten?

- Den skal komme før filmen, ellers er det ikke aktuelt. Da blir det spetakkel og full pakke, det er det ingen tvil om, sier han.

Jurist Dag Steinfeld mener filmen er injurierende. Men Fosse mener likevel at det ikke finnes gode nok grunner til å la være å vise filmen.

- Jeg har fortsatt redaktøransvaret. Men det skal uansett tungtveiende grunner til for å stoppe visningen av en film. Min vurdering er at filmen skåner den det gjelder, sier Fosse til iBergen.no.

• Les også: Norsk incest-film kan bli stoppet

image: Incestfilmen blir vist på fredag