ALVORLIG TEMA: Sol Heilo avsluttet med en nydelig tolkning av Katastrofes «Holde rundt deg» i kveldens «Hver gang vi møtes» på TV 2. Vi anmeldte som vanlig låt for låt. Alle foto: TV 2
ALVORLIG TEMA: Sol Heilo avsluttet med en nydelig tolkning av Katastrofes «Holde rundt deg» i kveldens «Hver gang vi møtes» på TV 2. Vi anmeldte som vanlig låt for låt. Alle foto: TV 2Vis mer

TV: «Hver gang vi møtes»

Inderlig om mobbing

Vi anmeldte «Hver gang vi møtes» på TV 2 låt for låt.

TV: Petter «Katastrofe» Kristiansen (29) fra Fredrikstad er «ungdomsalibiet» i «Hver gang vi møtes» og fullstendig klar over at det han driver med ikke er stor kunst. Han startet som rapper og meldte etter hvert overgang til pop. Katastrofe er streamet flere titalls millioner ganger, mens kritikerne mildt sagt er lite begeistret. Men han har ihvertfall vært med og skrevet noen av låtene sine, i motsetning til flere i årets sesong. Hva skjer når de seks andre artistene tolker hans «dumme musikk», som han sjøl kaller det?

Lars Bremnes: «Sangen du hater» (Petter Bjørklund Kristiansen / Magnus Clausen)

Lars har valgt en låt fra 2016 som toppet både Spotify- og VG-lista.

Inderlig om mobbing

Han ser ut som en trubadur og spiller til og med munnspill, men det er bare lureri. Sjangermessig har han landet på reggae. Lars ser ikke ut til å være veldig komfortabel i denne settingen, og dette er heller ikke et tekstunivers han er veldig fortrolig med. Men han spiller seg inn i sangen, og etter hvert som han blir varm i trøya og skjønner at det glir, blir også sangen bedre. Han har dessuten lagd en egen vri med nordnorske stedsnavn, til ære for Nord-Norge-fan Katastrofe. Så sjøl om dette er ukjent terreng for ham, ror han det i land. Pluss også for tøft spill av husgitarist Truls Hval.

Trine Rein: «Elektrisk» (Erik Fjeld / Ida Werdahl / Kristiansen)

Wow. Ingen skal si at Trine ikke prøver! Men sjokkåpningen til tross, dette blir for masete.

Inderlig om mobbing

Katastrofes samarbeid med Marcus & Martinus er visstnok streamet over 60 millioner ganger. De både synger og rapper på norsk, mens Trine av en eller annen grunn har oversatt denne fra norsk til engelsk. Det er mye lettere å forstå dem som går motsatt vei.

Hun sier sjøl at hun er langt utenfor komfortsonen. Dette er en låt med mye stemmebruk, og hun bruker den mer enn vi har hørt før. Hun starter og avslutter med et «primalskrik» som et slags statement, men kler fortsatt ikke rockeformatet. Utgangspunktet er: Hva kan man gjøre med disse låtene? Trine velger noe man slett ikke forventer av henne, en «rett i trynet», som Sol sier. Men - det er mer slitsomt enn det er vellykket. «Helt rått» og «helt konge», mener Katastrofe.

Tom Mathisen: «Bleik og sur» (Kristiansen)

Er det noe Tom ikke er, så er det bleik og sur. Han er den som ligger nærmest Katastrofe sjangermessig, og han har vært et forfriskende innslag i årets sesong.

Inderlig om mobbing

Her går han rett inn i Falsk/Mathisen-universet, «korrekt» antrukket med cap bak fram og hettegenser. Refrenget er av det enkle slaget og kunne like gjerne vært signert herrene Falsk og Mathisen: «Øl, vin og Coca Cola»!

Det tar seg opp når Katastrofe-kompis Stian «Staysmann» Thorbjørnsen kommer overraskende inn med et rap-parti, men det klarer ikke å redde stumpene av denne sangen. Det blir for mye. Det blir rett og slett bare surr, dette! «Helt sjef», mener derimot Katastrofe, som er uttalt fan.

Maria Haukaas Mittet: «Om alt går til helvete» (Jesper Borgen / Kristiansen)

Også Maria har oversatt fra norsk til engelsk og kalt den «When The Shit Hits The Fan». En kul tittel, men hva er galt med en kvikk tekstlinje som dette: «For om alt går til helvete / Så kan ikke jeg savne det jeg ikke fikk»? Hvorfor må den oversettes?

Inderlig om mobbing

Det er tydelig at Katastrofe har inspirert gjengen til å gå til ytterpunkter. Det er ikke lett å plassere denne låten sjangermesig, det nærmeste må bli R’n’B. Det er et tøft forsøk, men det er også veldig masete. Det gjelder spesielt refrenget, sjøl om Maria får brukt stemmen for alt den er verdt. Låten står og stamper litt på samme sted og kommer liksom ikke videre. Kveldens hovedperson er av en annen mening: «Helt rått» og «Sinnssykt fett», melder Katastrofe.

Elisabeth Andreassen: «Typisk norsk» (Kristoffer Tømmerbakk / Kristiansen / Erik Smaaland / Alexander Rybak)

Gro Harlem Brundtlands berømte slagord «Det er typisk norsk å være god» inspirerte Katastrofe med flere til å lage en sang, sjøl om han var bare tre år da det ble sagt i en nyttårstale. Alexander Rybak var gjesteartist, og både han og selveste landsmoderen dukker overraskende opp på Kjærnes gård!

Inderlig om mobbing

For Gro er det åpenbart typisk norsk å stille opp. Hun forteller at hun likte musikken og at den var verdt å komme for. Bettan har «sydd sammen» en countrypoplåt som også er en partylåt. Den er fengende og ganske harry (i Katastrofes ånd), men funker på sitt vis. Hun har fått den til å flyte bedre enn originalen, og det svinger som bare det. «Sjukt hyggelig» og «helt sjef», mener Katastrofe.

Sol Heilo: «Holde rundt deg» (Clausen/Kristiansen)

Sol gjør en sang som er ganske utypisk for Katastrofe. Dette er altså ingen tulletekst, men en alvorlig sang om mobbing. Her er det substans, for svingende!

Inderlig om mobbing

Sol går til kjernen i teksten, og framfører den med inderlighet. Hun snakkesynger, og rapper litt også, og akkurat som Bettan gjør hun noe med en sang som fortjener å bli tatt på alvor. Det blir i overkant med føleri i starten, men det er tross alt en sånn type sang. Og - det går fort over. Den bygger seg sakte opp mot en rocka avslutning, en oppskrift som ofte funker i dette programmet. Dramaturgien sitter. Den rustne stemmen til Sol kler låten. Hun føler noe for den.

Ironisk nok sier opphavsmannen etter en av sine mest seriøse sanger at han legger artisten Katastrofe på hylla for å konsentrere seg om å bli bakmann. Han har hatt det «sjukt fett» hele veien, men gir seg mens leken er god og setter punktum i år etter en «Vi prekæs aldri tour». Fint da at han har hatt muligheten til å vise seg fra en annen og mer sympatisk side enn den folk kjenner fra mange av sangene hans.

Neste lørdag er Tom Mathisen hedersgjest.