Anmeldelse: «Skal du ikke gifte deg snart?»

Inderlig rørende om skam

At mammaen til Nancy Herz har stilt opp på dette, står det respekt av. For ei dame!

NANCY HERZ: Norsk-libanesisk forfatter og menneskerettsaktivist, en av de skamløse jentene som reiste debatten om innvandrerjenter og sosial kontroll. Foto: Gyldendal / Leikny Havik Skjærseth
NANCY HERZ: Norsk-libanesisk forfatter og menneskerettsaktivist, en av de skamløse jentene som reiste debatten om innvandrerjenter og sosial kontroll. Foto: Gyldendal / Leikny Havik Skjærseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«I den kulturen mamma kommer fra, er det å oppdra en datter en form for risikosport», skriver Nancy Herz i den nye boka «Skal du ikke gifte deg snart?».

Risikoen betyr at mor kan tape ansikt når datteren bryter gjeldende kulturelle normer. Nancy Herz har trampet ettertrykkelig i klaveret ved å definere seg som «skamløs» - et skjellsord på arabisk.

Nancy Herz (f. 1996) er den norsk-libanesiske jenta som skrev kronikken «Vi er de skamløse arabiske jentene» i Aftenposten i april 2016. Sammen med Amina Bile og Sofia Srour utgjorde hun trekløveret som offentlig erklærte at ordet skamløs for dem skulle få et nytt innhold. Skamløs skulle heretter innebære å være fri for skam, å riste av seg en skam som andre påførte dem. Det resulterte i boka «Skamløs», og året etter – i 2017 – Fritt Ords Honnørpris.

Motvillig mamma

Men det kostet. Risikosporten holdt på å få et brutalt utfall, i og med at mor og datter knapt var på talefot i åra som fulgte. Nancy Herz bestemmer seg så for å skrive boka om mødre med innvandrerbakgrunn og deres erfaringer med det å oppdra barn mellom flere kulturer. Hun vil prøve å finne ut mødrenes side av den saken som hun og jevnaldrende jenter opplever som sosial kontroll. Hva er det som gjør jentene umoralske i mødrenes øyne? Hvorfor må jenter i Norge innordne seg normer og begrensninger fra en kultur og en religion i mødrenes hjemland? Hvorfor får de ikke lov til å tilpasse seg?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.