Anmeldelse: Åge Aleksandersen - «Ingen nåde»

Inderlige Åge

Åge Aleksandersen gjør det meste sjøl på sitt nye album.

HELT SOLO: Åge Aleksandersen har sittet aleine som «mannen i tårnet» (studioet i Trondheim) og spilt inn soloalbumet «Ingen nåde». Foto: Marthe Amanda Vannebo / NTB
HELT SOLO: Åge Aleksandersen har sittet aleine som «mannen i tårnet» (studioet i Trondheim) og spilt inn soloalbumet «Ingen nåde». Foto: Marthe Amanda Vannebo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
"Ingen nåde" utkom fredag, og på nyåret vil det bli 1-2 konserter der Åge Aleksandersen spiller sangene, som han også vil ta med seg ut på Sambandet-turneen - da i bandformat. Foto: Handout  NTB kultur
"Ingen nåde" utkom fredag, og på nyåret vil det bli 1-2 konserter der Åge Aleksandersen spiller sangene, som han også vil ta med seg ut på Sambandet-turneen - da i bandformat. Foto: Handout NTB kultur Vis mer

«Ingen nåde»

Åge Aleksandersen

Viser/rock

Utgitt: 2021
Plateselskap: Solregn / Warner Music

«Åge på sitt mest sårbare.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Pandemien har gjort mye med måten vi jobber på, enten vi har møtt kolleger på Teams eller sittet aleine og jobbet. Åge Aleksandersen (72) har holdt seg i tårnet sitt i Trondheim og skrevet, lært å spille mange nye instrumenter (inkludert blokkføyte!) og spilt inn ni nye låter, to av dem i to versjoner.

Med et par unntak spilles alle instrumenter av Åge, med noen gjester på vokal. Han har også produsert sjøl. Han så ingen grunn til å blande inn noen andre. Det var tross alt pandemi.

Sju år

Det er hele sju år siden Åge & Sambandet ga ut et studioalbum, «Sukker og salt», og 15 år siden forrige album uten hans faste band («Snöharpan» med tekster av svenske Dan Andersson). Det blir stor turné neste år og kanskje til og med et nytt album med Sambandet, men de to siste åra har det for han og mange andre musikere handlet om å fylle tida med noe positivt og konstruktivt.

Sangen til kona

Det er inderlighet som hviler over «Ingen nåde», kanskje for å understreke det helt spesielle ved nesten to år i lockdown. Det er et neddempa, men ikke nedstrippa album.

Tekstmessig veksler det mellom det banale, det søte og det dønn ærlige. Alt dette forenes i albumets bestenotering, countrylåten «Sang te dæ». I 1979 skrev Åge «Skin sola» til kona Torill. De holder fortsatt sammen, og her får den sin «oppfølger»:
«Av alt det som har hendt meg
er du alt det som er godt
Et smil igjennom tåra
med ryggen rak
gjennom sladderens larm
Ei stille dronning i jubelens støy
holdt stødig i mi arm»

«Klønete»

Her hører vi Åge på sitt mest sårbare, akkurat som i åpningen «Ingen nåde» - med vokalhjelp av en Erlend Ropstad på sitt skjøreste. Den har et alvorlig bakteppe, om misbruk i kirka, «dobbeltmoralens ynkelige slott». Et annet høydepunkt er stillfarne «Hvert sandkorn og hvert strå», en nyinnspilling av Bob Dylans «Every Grain Of Sand», med norsk tekst av Håvard Rem, fra Åge-albumet «Fredløs - Dylan på norsk» fra 1997.

Men ikke alle tekstene er like vellykte. Det er ingen stor innvending, men «Benken», som attpåtil er spilt inn både i en nedstrippet versjon og en med datteren Line Sofie Aleksandersen, gitarist Gunnar Pedersen og Trondheimsolistene, skjemmes av en litt« klønete» setningsoppbygging her og der og klinger ikke så bra. «Hei du», også den i to versjoner (den siste med gruppa Violet Road) blir i overkant banal og er en liten parentes i katalogen, mens «Du vil aldri bli min» er en respektfull oversettelse av Johnny Cash' «I Still Miss Someone».

Boney M

«Søndagsmorra i Volda» er en typisk turnélåt om å sitte gammel og ensom ved hotellfrokost nummer 7000 og lengte hjem. Som for øvrig rimer på Boney M...

«5 minutter på 12» er en sang til den gemene hop, altså de fleste av oss. I «Janus» omtaler han seg som «en gammel tulling med tåra på kinn med trua på en ny og bedre vår». Men han er ikke eldre enn at han vil bråke litt når han legger ut på tur med Sambandet neste år, med nye hotellfrokoster. Kanskje blir noen av de nye sangene med også. Forelølpig er han i gang med en høstturné med Line Sofie Aleksandersen, Gunnar Pedersen og Trondheimsolistene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer