Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Indiana Jones i dress

En real skrekksåpe.

TV: Et passasjerfly styrter på ei paradisisk stillehavsøy. 48 av passasjerene overlever, blant andre helten, doktor Jack, spilt av Matthew Fox. Jack kommer fort i kontakt med vakre Kate og den tidligere popstjerna Charlie.

Sammen med Irak-veteranen Sayid, og snodige Locke, må de ta ad hoc-ansvar for å bygge opp et nytt lite øysamfunn ettersom redningsmannskapet ikke ser ut til å være på vei inn før i neste årtusen. De overlevende er lost . Urealistisk? Jess, urealisme og eventyr er seriens grunnvoller.

Flyskrekk

«Lost» er en moderne «strandet på ei øde øy»-fortelling, en morsom hybrid av filmer og serier du har sett før. Manushåndplukket fra katastrofefilmer, legeromaner og noen dråper Indiana Jones. Dette er mikset sammen i ei jettegryte, og deretter servert på ei seng av teatersminkeblod og billige skrekkfilm-effekter. Og det duger.

Det kan også virke som om «Lost»-folkene driver gjøn med alle mulige seriesjangere. Det blir derfor ganske så ekkelt underholdende, dog ikke for folk med flyskrekk.

Egotrim

I norske stuer kan «Lost» bli en kultsuksess i all sin rarskap, fordi i staten Erna spises det jo reality til kveldsmat, og «Lost» er fictionreality. Med ekte skuespillere som rastløse byfolk i nærkamp med elementene. Kampen for å overleve under ekstreme og skumle forhold, mens egoet får trimmet seg. For på øya venter det ymse ubehageligheter.

Hva slags vesen er det som har stukket av fra «Jurassic Park» og velter regnskog ned for fote? Og hva med den søte golden retrieveren?

«Lost» har skapt småhysteriske tendenser i Statene, og i kjølvannet har det oppstått en aldri så liten «Lost»-industri med salg av øde øy-effekter. Dem om det.