Indiana Jones sprengt av atombombe

Deretter tar det av. Kritikerjubel i Cannes!

CANNES-KAOS (Dagbladet.no): Visningen av «Indiana Jones og krystallhodeskallens rike» er nettopp avsluttet i Cannes, og anmeldere over hele verden er i ferd med å sende hjem sine rapporter i et slikt omfang at det trådløse nettverket på presserommet kneler.

Mer enn to tusen tåfisluktende og sommervarme journalister hadde benket seg klokka 13 i formiddag, og allerede før den første av mange forfølgelsesscener var unnagjort begynte de ivrigste av dem å juble høylytt i salen.

Norske kritikere - som riktignok feiret 17. mai i går - var stort sett veldig fornøyd umiddelbart etter visningen.

- Tar litt tid

- Ganske tidlig i filmen blir Indiana Jones sprengt av en atombombe. Deretter tar det av, sier en blid Einar Aarvig, kritiker i TV 2 og Filmmagasinet, til Dagbladet.no.

Dagbladets Eirik Alver har både positive og negative ting å si om filmen, men peker på at det er mye moro og at fans av de tidligere filmene kommer til å bli fornøyde:

- Man blir bombardert med inntrykk i to timer, så det tar nok litt tid å fordøye det, sier han.

NRKs Birger Vestmo er derimot mer sikker, og ender på et sterkt terningkast fem:

Indiana Jones sprengt av atombombe

- Jeg synes det er god underholdning. Særlig den første halvtimen, den er genialt god. Det er god, gammeldags underholdning med sjarm - som vi har savna litt, sier han. 

Utenomjordisk plot

Uten å ville avsløre for mye, tar plottet en utenomjordisk vending som er uvanlig for en Indiana Jones-film, og som sikkert kommer å bli hyppig diskutert i dagene som kommer.

Og applausen i etterkant av filmen kunne kanskje vært mer intens (hør selv her).

Men med den historien for snobberi som kritikerne i Cannes har, bør George Lucas og Steven Spielberg være fornøyd med å unngå buing og piping.

Rotten Tomatoes jobber nå med å samle alle anmeldelsene etter hvert som de tikker inn hos de forskjellige avisene. De finner du her.

Dagbladets anmeldelse kan du lese i morgen.