INDIANER? Dan Nanamkin protesterer mot Dakota Access Line. Men er han «indianer»? Foto: Reuters / NTB Scanpix
INDIANER? Dan Nanamkin protesterer mot Dakota Access Line. Men er han «indianer»? Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Betente ord

Indianer eller urbefolkning?

Skal det ikke være lov å si indianer lenger?

Meninger

Store Norske Leksikon (SNL) har endret artikkelen sin om indianere, og bruker heller «den amerikanske urbefolkningen» som overskrift (ordet er fremdeles brukt nedover i artikkelen med forklaring på opprinnelsen og du kommer fremdeles til den artikkelen om du søker etter «indianere»).

SNL argumenterer for at det er mer presist. Flere av folkegruppene selv bruker ordet, så det er på ingen måte like betent som «neger».

Selvfølgelig bryter det ut kulturkrig over dette her. Skal det ikke være lov å si indianer lenger?

Jeg tror kjerneproblemet er at vi snakker om to ulike ting, når vi snakker om folkegruppene og kulturene på de kontinentene. For indianerne til de som vokste opp med kruttlapp-pistol og Månestråle er ikke ekte. De er mytologi og barndomsnostalgi fra et ville vesten som aldri eksisterte. Ikke det samme som folkegruppene som eksisterer nå, og som har internett og kompiser på sametinget de traff på Riddu Riddu og som sender nyhetsbrev om Dakota Access Pipeline.

De lekte cowboy og indianer. Og det er sårt å røre folks barndom.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.