IKKE UTE: Siv Jensen i indianerkostyme på fest vakte oppsikt. Men indianer er ikke «ute», verken her eller der. Foto: Instagram
IKKE UTE: Siv Jensen i indianerkostyme på fest vakte oppsikt. Men indianer er ikke «ute», verken her eller der. Foto: InstagramVis mer

Debatt: Språk

Indianerne var aldri ute

Store norske leksikon beskriver ikke 'indianer' som nedsettende.

Meninger

«'Indianer' inn igjen i ny ordbok», skriver Dagbladet, i saken om at Det norske akademis ordbok (NAOB) lanseres denne uka. I saken refereres det til at «Store norske leksikon (...) nylig tok avgjørelsen om å ta ut 'indianer' av leksikonet.»

Dette er feil. På snl.no/indianer kan man fortsatt finne en forklaring på dette ordet, og henvisninger til hovedartikkelen om amerikanske urfolk.

Store norske leksikon beskriver heller ikke 'indianer' som nedsettende, noe NAOB ifølge prosjektleder Petter Henriksen vil gjøre.

Indianer er et mye brukt ord, og dersom man ønsker å lære mer om folk som opp gjennom historien har blitt omtalt med denne benevnelsen, skal man alltid kunne finne det man leter etter i Store norske leksikon – og heldigvis også i den nye ordboka som vi gleder oss over å få selskap av på internett denne uka.