Indias tapte juvel er fra Drammen

Tabla-kunstene til Drammens-gutten Jai Shankar imponerer i India. Se video.

(Dagbladet.no) - De sa jeg var altfor god for alderen, sier Jai Shankar (25) og trekker to tabla-trommer opp fra sportsbaggen.

- I tabla er det nemlig slik at det tar ti-tolv år å lære seg selve teknikken. Og så resten av livet på å bli god.

Jai Shankar har spilt det indiske rytmeinstrumentet tabla siden han var fire år gammel. Han er den eneste profesjonelle tabla-spilleren i Norge, og han mener selv han er den beste tabla-virtuosen innenfor sin aldersgruppe i verden.

The Emperor of Rythm

Nå har han akkurat kommet hjem fra en reise i India der han fikk vist seg fram for kremen av internasjonale tabla-spillere. For ikke å snakke om tablakongen selv, den såkalte Emperor of Rythm, Pandit Birju Maharaj.

Det var på en anerkjennelseskonsert for nettopp rytmekongen at Jai fikk høre han var for god for alderen. Det var også da Rytmekongen selv snudde seg mot konfransieren og sa: «Hvor har du egentlig hentet denne juvelen?».

Livserfaring

- I India fikk de sjokk da de hørte meg spille. Jeg er jo utlending! De mente jeg var på et nivå de ikke har der engang, forteller Jai.

Han tester ut trommene og finner ut at han trenger en stemmenøkkel. Så skifter han klær.

- Indisk klassisk musikk er veldig forskjellig fra vestlig. Der handler det om lese noter. I tabla er ti prosent innøvd og resten improvisert. Det handler om sjelutviklingen, noen ganger er man trist, andre ganger er man glad. Indisk klassisk musikk er i utgangspunktet religiøs musikk, den kommer fra templene og har et meditativt aspekt. Det handler om å utvikle seg selv slik at man også utvikler musikken. Det er livserfaringen som gjør musikken bedre, sier Jai.

«Shankar of Norway»

Det var onkelen og faren til Jai som først ga ham tabla-undervisning. Etter hvert fikk han en lærer i England. I 1997 vant han Talentiaden. I 2000 kom debutalbumet «Shankar of Norway», med blant annet en Grieg-raga.

Han fortsatte også med å spille konserter for Rikskonsertene. Mange av dem på barneskoler.

- Det som tar mest av på barneskolene er tablarap. Det er loven i tabla at man må kunne uttrykke alt man spiller verbalt, forklarer Jai.

Nervøs

Men den britiske læreren til Jai hadde fortalt ham at uansett hvor populær han var i vesten, så hjalp det ikke så lenge han ikke var anerkjent i India. Så han takket selvfølgelig ja da han ble invitert til India for spille for rytmekongen Pandit Birju Maharaj.

- Jeg var litt redd for storkaren i begynnelsen, men etter hvert ble jeg mer på hugget. Arrangørene av konserten mente jeg hadde en spesiell selvtillig da jeg spilte. De trenger slike musikere fordi interessen for den klassiske musikken i India går ned.

Selvtillit

Derfor er det ikke lenge til Jai skal tilbake. 15. august har India nasjonaldag og Jai skal spille spesialkonsert.

- Ryktene går i India, derfor tenkte de at de skulle introdusere meg, sier Jai.

- Som en slags tapt og hjemvendt sønn?

- Hehe, ja, noe sånt.

Prøv tabla selv her.