DEBATT

Debatt: rase-begrepet

Individer, ikke «raser»

Forestillingen om «raser» er et sløvt og skadelig redskap i møte med andre mennesker.

FALSKE FORESTILLINGER OM «RASER»: Til syvende og sist handler dette om hvordan vi velger å definere oss selv og hverandre, skriver Rune Berglund Steen. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB Scanpix
FALSKE FORESTILLINGER OM «RASER»: Til syvende og sist handler dette om hvordan vi velger å definere oss selv og hverandre, skriver Rune Berglund Steen. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter en altfor opphetet debatt vil jeg forsøke å ta Aksel Braanen Sterri på ordet, og legger opp til en utveksling av perspektiver, ikke en polemikk.

Det er ingen tvil om at ny, genetisk kunnskap er godt egnet til å vise hvor nært menneskeheten er sammenvevd, preget av massevandringer på kryss og tvers. Innimellom har vi sågar kost oss med både neandertalere og denisovanere.

Ta bare det enkle forhold at det er større genetisk variasjon blant mennesker på det afrikanske kontinentet enn det er innen menneskeheten ellers. Eller det like enkle faktum at det som avgjør hudfargen vår, primært er én spesifikk «bryter» i den svært omfattende DNA-koden vår.

Artig vil det sikkert være for en del faktiske rasister å vite at europeeres bryter trolig ble skrudd fra mørk til lys hud grunnet innvandring fra Midtøsten for omkring åtte tusen år siden.

Før det hadde vi trolig brun hud her i Europa også. De som tegnet de berømte hulemaleriene i Lascaux hadde trolig brun hud. Det hadde etter all sannsynlighet også den såkalte Cheddar-mannen, de eldste levningene som er funnet i Storbritannia, fra ca. 10 000 år siden, noe man først fant ut etter DNA-analyse tidligere i år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer