Indriðason på sitt beste

Glimrende krimroman der Erlendur leter i fortida.

BOK: Den islandske etterforskeren Erlendur Sveinsson går sine egne veier denne gangen, når han tar på seg tre saker som strengt tatt ikke skal oppta tida til en travel politimann. Men har man først begynt å jobbe uoffisielt med noe, er det ikke lett å stoppe.

Deprimert kvinne

En kvinne har hengt seg på ei hytte ved en av Islands mange innsjøer. Maria var gift, men etter at moren døde to år tidligere hadde hun vært deprimert, og alle går ut fra at hun har tatt sitt eget liv – bortsett fra Erlendur. Men det er ikke lett å etterforske en sak når den egentlig ikke skal etterforskes, og livet blir ikke enklere når han også begynner å grave i to tjue år gamle forsvinningssaker.

Den ene saken dreier seg om Davið, som forsvant som 20-åring i 1976, og siden den gang har foreldrene hans jevnlig oppsøkt politiet i sakens anledning. Nå er det bare den gamle faren som lever, og en dag kommer han innom for å ta farvel med Erlendur, fordi han har fått lungekreft og snart kommer til å dø. Det får Erlendur til å gjøre en ekstra innsats for å finne ut hva som skjedde med Davið.

Konfrontasjon

Samtidig kikker han på en annen forsvinningssak noe seinere på året i 1976 – da var det en ung kvinne som ble borte. Som om ikke dette var nok å streve med, maser hans datter Eva Lind, nylig rusfri, om at han og ekskona Halldóra skal legge gamle stridigheter bak seg, og bli venner igjen. De har ikke møttes siden Erlendur forlot familien for mange år siden, og han ser ikke fram til en konfrontasjon med henne. For omstendighetene rundt Erlendurs skilsmisse bærer neppe i seg noe håp om forsoning.

Kort hogd og stramt

Ved å gi Erlendur så mange og omfattende oppgaver på én gang, sørger Arnaldur Indriðason for at det ikke finnes tegn til tomgang i denne boka. Dessuten fyller han på med interessante og eksentriske personer som gjør at leseren hele tida trekkes videre i handlingen. Dette, kombinert med en korthogd og stram skrivestil og intelligente observasjoner, gjør at «Fjellet» ruver blant de beste av hittil seks bøker om etterforskeren Erlendur.