DEBATT

Industrieventyrene ble ikke til ved at staten delte ut store skattekutt

Dersom vi ønsker mer omstilling og velstand, er kutt i formuesskatten gal medisin.

GAL MEDISIN: - Forslaget til endring av formuesskatten er i all hovedsak en imponerende PR-jobb, mener.stortingsrepresentant og SV-nestleder Snorre Valen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
GAL MEDISIN: - Forslaget til endring av formuesskatten er i all hovedsak en imponerende PR-jobb, mener.stortingsrepresentant og SV-nestleder Snorre Valen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Aksel Braanen Sterri har flere gode tanker rundt skatt i lørdagens Dagbladet. Skal vi sikre framtidas velferd og god fordeling, må politikerne tørre å omfordele mer gjennom skattesystemet.

Men Sterri tar dessverre også den borgerlige tankesmien Civitas rapport om skattereformen for god fisk. Der går Civita blant annet inn for fjerning av formuesskatt, særlig på finanskapital.

Det finnes ikke bevis for at deres forslag vil gi økt investering i omstillingsbedrifter. I stedet vil det øke forskjellene i Norge. Og økte forskjeller hemmer vekst. Forslaget til endring av formuesskatten er i all hovedsak en imponerende PR-jobb. Alt fra bankinnskudd via indeksfond til aksjer, heter plutselig «arbeidende kapital».

Professor i innovasjonsøkonomi, Marianna Mazzucato, har skrevet boka «The Entrepreneurial State», der hun gjennomgår myter rundt det offentliges rolle i innovasjon og omstilling. Det gjennomgående bildet i IT, legemiddel, bioteknologi, fornybar energi og nanoteknologi er at det er staten, spesielt den amerikanske staten, som har pekt ut retningen, finansiert forskningen og brakt gode ideer og innovasjoner helt fram til masseproduksjon og salg. Mazzucato gir råd til EU-kommisjonen og World Economic Forum om innovasjonspolitikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer