KOMMENTARER

Ine Søreide Eriksen på tur i ruinene av Oslo-avtalen

Norges utenriksminister er i Midtøsten for å prøve å få til nye forhandlinger mellom israelerne og palestinerne. Det kan hun bare glemme.

GODE VENNER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte i går Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem. Foto: Israels utenriksdepartement
GODE VENNER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte i går Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem. Foto: Israels utenriksdepartement Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da utenriksminister Bjørn Tore Godal besøkte Israel og Palestina på ettårsdagen for offentliggjøringen av Oslo-avtalen 20. august 1994, var optimismen stor. En fredsavtale mellom israelerne og palestinerne så ut til å være nærmere enn noensinne.

Nesten 24 år etter er utenriksminister Ine Eriksen Søreide på besøk hos Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Palestinas president på overtid Mahmoud Abbas. Oslo-avtalen, som har vært stein dau i årevis, er nå moden for en endelig begravelse. Men det står det ikke noe om i noen offisielle kommunikeer under Søreides besøk.

ISRAEL HAR den mest nasjonalistiske og mest høyreorienterte regjeringen siden staten ble opprettet for snart 70 år siden. Norge, med Frp som sterkt innflytelsesrik regjeringspartner, har den mest proisraelske regjeringen siden Oslo-avtalen så sitt lys. Og så sitter Donald Trump som president i USA, må vite.

Overfor NRK karakteriserte Søreide gårsdagens møte med Netanyahu som «godt». Ja, ja, alt er relativt. Til Dagbladet sier den norske utenriksministeren at det nå er en mulighet til å starte direkte samtaler mellom partene i og med at amerikanerne har varslet at de snart vil legge fram sin plan. Det er en plan svært få andre enn Donald Trump og hans medarbeidere har tro på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer