Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Ine Søreide Eriksen på tur i ruinene av Oslo-avtalen

Norges utenriksminister er i Midtøsten for å prøve å få til nye forhandlinger mellom israelerne og palestinerne. Det kan hun bare glemme.

GODE VENNER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte i går Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem. Foto: Israels utenriksdepartement
GODE VENNER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte i går Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem. Foto: Israels utenriksdepartement Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da utenriksminister Bjørn Tore Godal besøkte Israel og Palestina på ettårsdagen for offentliggjøringen av Oslo-avtalen 20. august 1994, var optimismen stor. En fredsavtale mellom israelerne og palestinerne så ut til å være nærmere enn noensinne.

Nesten 24 år etter er utenriksminister Ine Eriksen Søreide på besøk hos Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Palestinas president på overtid Mahmoud Abbas. Oslo-avtalen, som har vært stein dau i årevis, er nå moden for en endelig begravelse. Men det står det ikke noe om i noen offisielle kommunikeer under Søreides besøk.

ISRAEL HAR den mest nasjonalistiske og mest høyreorienterte regjeringen siden staten ble opprettet for snart 70 år siden. Norge, med Frp som sterkt innflytelsesrik regjeringspartner, har den mest proisraelske regjeringen siden Oslo-avtalen så sitt lys. Og så sitter Donald Trump som president i USA, må vite.

Overfor NRK karakteriserte Søreide gårsdagens møte med Netanyahu som «godt». Ja, ja, alt er relativt. Til Dagbladet sier den norske utenriksministeren at det nå er en mulighet til å starte direkte samtaler mellom partene i og med at amerikanerne har varslet at de snart vil legge fram sin plan. Det er en plan svært få andre enn Donald Trump og hans medarbeidere har tro på.

Det vil ganske sikkert Eriksen også få beskjed om av Mahmoud Abbas når hun skal møte ham i dag.

DE SISTE UKENE har vært et mareritt for alle dem som fremdeles har et ørlite håp om en tostatsløsning. Først anerkjente Donald Trump Jerusalem som Israels hovedstad i begynnelsen av desember. Så vedtok sentralkomiteen i Netanyahus Likud-parti i nyttårshelga en resolusjon der partiets medlemmer i nasjonalforsamlingen Knesset blir bedt om å jobbe for å annektere 60 prosent av den okkuperte Vestbredden. Dette er det territoriet som i Oslo II-avtalen fikk betegnelsen «C-områdene», der Israel inntil videre skulle ha kontroll over både sivil og militær administrasjon. Takk og farvel.

Tirsdag vedtok et flertall i Knesset et tillegg til loven som i 1980 slo fast at Jerusalem, i strid med FNs resolusjoner og Folkeretten, var Israels hovedstad. Det nye lovtillegget krever to tredels flertall i Knesset for å endre Jerusalems status som en udelelig israelsk by. Dermed vil det bli enda vanskeligere for palestinerne å få en bit av Den hellige stad som sin hovedstad.

Og som om ikke det var nok: Torsdag innkalte Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman til et møte for «å vedta nye programmer for planlegging og salg av boliger over hele Vestbredden». Lieberman er de jødiske bosetternes store helt – og en av palestinernes verste fiender.

Søreide møter Lieberman i kveld.

UTENRIKSMINISTERENS BESØK er ikke bare et norsk regjeringsanliggende, hun besøker også regionen fordi Norge fremdeles leder den såkalte giverlandsgruppa for de palestinske sjølstyreområdene, AHLC. I denne rollen er Søreide neppe glad for at Donald Trump truer med å stanse store deler av den amerikanske bistanden til Palestina. Palestinerne gjør ikke noe for å få i gang fredsforhandlingene, mener USAs president, og derfor må de straffes.

At det er Israel som er det største hinderet for nye fredsforhandlinger, synes ikke å affisere Trump. Tvert om vet han godt at hans panegyriske proisraelske politikk har fått Netanyahu og hans kumpaner til å ture fram som de vil i forholdet til palestinerne.

HVORDAN ER DET SÅ med den norske støtten til Palestina? I fjor mottok den palestinske sjølstyremyndigheten på Vestbredden 713 millioner kroner i bistand fra Norge. Det er bra. Mindre bra er det at menneskerettighetsorganisasjonen Addameer nå har mistet norsk støtte. Addameer jobber for palestinske fanger i israelske fengsler. UD skylder på «omprioriteringer» som årsak til bortfall av støtte, men det er vel grunn til å tro at israelsk motstand mot denne organisasjonen har spilt en rolle i den norske vurderingen. Det var også økonomi som ble brukt som begrunnelse da norsk støtte til den israelske organisasjonen Breaking the Silence ble stanset ved utløpet av 2015. Dette er en organisasjon som består av veteraner fra den israelske hæren. Hovedformålet er å vise situasjonen som den virkelig er på den okkuperte Vestbredden, noe Netanyahu & Co selvfølgelig også liker dårlig.

I DAG møter Søreide en palestinsk president som på grunn manglende demokratisk utvikling i Palestina og splittelse mellom de to partiene Fatah og Hamas, sitter åtte år på overtid. Til tross for en inngått avtale mellom de to partiene før jul, styrer fortsatt Abbas bare over Vestbredden, mens Hamas har makta i Gaza. Trolig har Søreide ingen trøstende ord til en palestinsk president som ser kvadratmeter på kvadratmeter av sitt land forsvinne for hver dag som går.

Men Abbas må stole på Norge. Noe annet valg har han ikke med Trump som sjef i Det hvite hus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!