Infeksjonssykdommene vil slå tilbake

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

kom det en bekymret melding fra WHO om en hittil ukjent alvorlig lungesykdom i Kina. Siden man ikke visste hva sykdommen skyldes, fikk den navn etter hvordan den artet seg: alvorlige akutte symptomer fra luftveiene (severe acute respiratory syndrome). Historien om sars er historien om medisinens suksess og overlegenhet. For noen få tiår siden ville det tatt mange år å avdekke årsakene til en nyoppdaget sykdom. I dette tilfellet gikk det bare noen få uker før det var avklart at sars skyldtes en spesiell type forkjølelsesvirus (såkalt coronavirus). Det er også historien om verdenssamfunnets handlekraft. Bare et nært og effektivt internasjonalt samarbeid kunne hindre at denne sykdommen fikk spre seg. Men det er også historien om menneskets sårbarhet. Stilt ovenfor de minste av alle levende organismer, blir vi mennesker små. Sars kan fortsatt utvikle seg til en verdensomspennende dødbringende epidemi. Vi har ennå ikke vaksine eller effektive medisiner, derfor er det bare intens overvåkning og rask isolering av smittede som kan holde sykdommen i sjakk.

DE SISTE TIÅRENE

har det i gjennomsnitt oppstått minst én ny infeksjonssykdom årlig. Hiv, legionærsykdom, ebola og sars er noen av de mest kjente eksemplene. Disse nye sykdommene utgjør en konstant og økende utfordring. Mikrober som får nye egenskaper eller som får nye vekstbetingelser som følge av menneskeskapte eller naturlige forandringer, kan brått få store og uforutsette konsekvenser. Fugleinfluensaen i Østen er et eksempel på hvordan mennesker er avhengige av naturen. Influensa forårsaker store epidemier over hele verden hvert år. Den rammer imidlertid også dyr, særlig fugl og svin. Smitten kan overføres begge veier, og denne gangen startet det som en epidemi blant trekkfugler. Influensaviruset har stor evne til å forandre seg. Derfor kan fugleinfluensaen i Asia få alvorlige konsekvenser for oss. Får denne spesielle virusstammen tilført de egenskapene som skal til for at den kan smitte fra menneske til menneske, kan det oppstå en ny spanskesyke med millioner av dødsfall verden over.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.