DEBATT

Inga Marte Thorkildsen forvrenger fakta om ADHD

Det å fokusere på vold som eneste årsak til barns vansker, kan føre til at andre årsaker ikke undersøkes.

ET BEDRE LIV:  Medisin gir mennesker med ADHD et bedre liv, selv om de også har vært utsatt for omsorgssvikt, skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB scanpix
ET BEDRE LIV: Medisin gir mennesker med ADHD et bedre liv, selv om de også har vært utsatt for omsorgssvikt, skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Inga Marte Thorkildsen påstår i en ny kronikk at vi angriper henne. Leser hun vår kronikk igjen, ser hun at også vi mener at barn med vansker må utredes grundig. Men det bekymrer oss at barn med funksjonsnedsettelser som - verken skyldes barnet eller foreldrene - omsorgsovertas, fordi vanskene forveksles med symptomer på omsorgssvikt.

Vi trenger et helsevesen og et barnevern med åpne øyne, som klarer å se flere mulige forklaringer samtidig - både miljø og arv. I Norge er det estimert at 3- 5 prosent av barn har ADHD, mens 2 prosent har diagnosen.

Vår erfaring tilsier at helsevesenet unngår problemstillingene og at barnevernet mangler kompetanse til å forstå ADHD. For å komme frem til riktig resultat når barn utredes, må ikke årsaker som ADHD utelukkes.

At det skjer, ser vi på tallene: I dag har 32 prosent av ungdom på barnevernsinstitusjon og 19 prosent av barna i fosterhjem udiagnostisert ADHD. Dette får alvorlige konsekvenser.

Når Thorkildsen går til kamp mot ADHD, er det vanskelig å se at hun har et reflektert syn. I boken er «referanselista mi lang» sier Thorkildsen. Ja, blant annet til Bruce Perry, som mener at ADHD ikke er en lidelse (disease). Perry har fått gjennomslag for sitt syn blant våre barnevernsarbeidere og psykologer, også de står på referanselisten.

I Thorkildsens bok finnes en henvisning til en interpellasjon i Stortinget i 2011. Her vises til FNs bekymring for en øking i medisinering av ADHD. Dette siterer Thorkildsen ofte. Hun tier om at helseministeren har sagt at vi har hatt en liten øking de tre siste årene. Ministeren sa også at forbruket i våre naboland økte raskere og er fordoblet. Danmark passerte Norge i 2011, Island har et høyere antall barn med ADHD enn oss, også USA. Når Thorkildsen stadig skriver og sier at vi er på verdenstoppen for ADHD og høyest i Norden, er det å forvrenge fakta.

Thorkildsen spør om hvor mange barn med ADHD som har vært utsatt for vold. Vi spør: I hvor mange av anmeldelsene og omsorgsovertakelsene, ligger en udiagnostisert eller underkjent ADHD til grunn? Det å fokusere på vold som eneste årsak til barns vansker, kan føre til at andre årsaker ikke undersøkes. I 2011 var 70 prosent av henvisningene til barne- og ungdomspsykiatrien spørsmål om ADHD, i 2013 var spørsmål om ADHD sunket til 25 prosent.

Anmeldelser for vold mot barn økte fra 81 i 2006 til 1791 i 2013. Derved økte også avhør av barn på Barnehusene og i Bodø ble det i fjor foretatt 49 avhør av barn, hittil i år har det vært 109.

Thorkildsen mener vi skal spørre barna. Barn med ADHD sier at det vanskeligste er alle stigma rundt diagnosen. Et stigma som forsterkes når Thorkildsen sier, «vi må innse at barn blir utsatt for vold og seksuelle overgrep og ikke sette diagnoser som ADHD».

Thorkildsen unngår det faktum at barn svært sjelden snakker om vold, selv ikke med søsken. 70 prosent av dem som er overgrepet, forteller aldri om det til noen.

Thorkildsen mener at vold og seksuelle overgrep mot barn er et folkehelseproblem. Vi er enige. Et folkehelseproblem blir det også når barn med ADHD, ikke utredes, ikke får riktig diagnose og da ikke hjelp. Det fører også til depresjon, angst, atferdsvansker og rusmiddelbruk. En ubehandlet ADHD er en medvirkende årsak til rusmiddelavhengighet og et hinder for å møte til avtaler og nyttiggjøre seg rusbehandlingen.

Grundig utredning og behandling av barn, er i alles interesse. Vi er enige i at Ritalin ikke hjelper mot omsorgssvikt. Men medisin gir mennesker med ADHD et bedre liv, selv om de også har vært utsatt for omsorgssvikt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer