Debatt: Barnehager

Inga Martes vådeskudd

Byråden skyter fra hofta - og bommer om pedagognormen.

ETTER BOKA: Det er ingen indikasjoner på at private barnehager i Oslo – eller landet for øvrig – er dårligere enn kommunale barnehager. Det pedagogiske mangfoldet er større. Sykefraværet er lavere, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
ETTER BOKA: Det er ingen indikasjoner på at private barnehager i Oslo – eller landet for øvrig – er dårligere enn kommunale barnehager. Det pedagogiske mangfoldet er større. Sykefraværet er lavere, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) skyter fra hofta når hun foreslår grep for å regulere barnehagesektoren basert på eierskap og ikke kvalitet. Treffsikkerheten blir deretter.

Anne Lindboe.
Anne Lindboe. Vis mer

Gjennom Dagbladet 19. februar begår hun et rent vådeskudd når hun drar inn en ytterligere skjerping av pedagognormen i debatten om private barnehager. For på det området er Oslo kommune selv en sinke.

Faktum er at private barnehager i Oslo har levert atskillig bedre enn kommunale barnehager i Oslo i å innfri pedagognormen (14 barn per pedagog) som trådte i kraft 1. august i fjor. Mens Thorkildsens ordinære kommunale barnehager i snitt hadde 14,4 barn per pedagog, hadde ordinære private barnehager i Oslo 13,1 barn per pedagog.

Ferske tall fra Utdanningsdirektoratet viser at litt under halvparten av de kommunale barnehagene i Oslo har innfridd pedagognormen (med eller uten dispensasjon), mens åtte av ti private barnehager har det.

Det er ingen indikasjoner på at private barnehager i Oslo – eller landet for øvrig – er dårligere enn kommunale barnehager. Det pedagogiske mangfoldet er større. Sykefraværet er lavere. Og foreldrene er mer fornøyde.

Så kan verken private eller kommunale barnehager hevde at alt er godt nok. Forskning, blant annet fra GoBaN, viser at forskjellene mellom gode barnehager og mindre gode barnehager er for store.

Skal vi komme videre – og hvis bedre oppvekstvilkår for barn er viktigere enn politisk ideologi – må vi se på hva som gjør gode barnehager gode. Uavhengig av hvem som eier dem.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.