Ingeborg bygger kinomur

Oslos kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen viser stolt fram sitt nye kinosenter i Vika, som åpner 12. desember. Hun ser ut til å ha lyktes i å bygge en mur mot private kinoetableringer i hovedstaden - ingen tør prøve seg i Ingeborgs by.

- Vi har klart å skremme dem vekk, sier Moræus Hanssen.

Ikke engang Olav Thon Gruppen - som er en av de norske investorene i privat kinodrift - vil utfordre Oslo Kinematografers monopol.

- Oslo er ikke interessant på det nåværende tidspunkt, sier Robert Chr. Johnsen, som snart åpner privat kino i samarbeid med Thon i Bærum.

For du skal ikke kjøre langt utenfor bygrensene før du møter den første private kinoen: 19. desember åpner Johnsen sin Kino1 i Sandvika, med åtte saler og blant annet den nye James Bond-filmen på plakaten.

Flere planer

Lillestrøm kan bli neste sted med privat kinosenter - kinokapitalister står i kø for å slippe til. Så kommer Drammen, der kommunepolitikerne snart skal avgjøre om de skal avvikle sin kinodrift til fordel for en privat nyetablering.

Vestby har to private kinobeilere, en av dem er filmskaperen Svend Wam, men fylkeskommunen har uttalt seg negativt til denne etableringen. Da er det mer sannsynlig med ny kinosatsing i Ski - der kommunen selv vil bygge et nytt kinosenter og samtidig overta kinodriften i Ås.

På alle disse stedene er det snakk om å bygge store kinopalasser, gjerne i tilknytning til kjøpesentra eller andre publikumsmagneter.

Dårlig plass

Palasser finnes det ikke lenger tomter til i Oslo sentrum, og det er en av grunnene til at Oslo Kinematografer - med sin nye kino like ved Konserthuset - ser ut til å kunne bli aleine i noen år til.

- Vi lette etter ledige høl til å plassere en ny kino i, vi fant dette og nå er det ikke mange steder igjen, sier Moræus Hanssen.
Planene om å bygge et privat kinosenter i Galleri Oslo er utsatt på ubestemt tid - og den eneste søknaden om konsesjon for kinodrift som ligger til behandling i kommunen er fra Chat Noir, som vil vise gamle norske filmer når det ikke er revy på scenen.

Utenlandske selskap

Det er både norske og internasjonale interesser bak planene om privat kinodrift i Norge. Og det er ikke bare rundt Moræus Hanssens kinomur det er aktuelt å bygge privatkino: Også Sandnes og Stavanger har også fått merke interessen fra kinoentreprenører.

I tillegg til Olav Thon Gruppen følger Danske Nordisk Film Biografer og de svenske SF og Sandrew Metronome AB nøye med i den norske kinobransjen. Thon er interessert i å delta i oppbyggingen av nye kinoer både i Lillestrøm og Ski.