Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingebrigtsen er en stein

ROSA PROSA: Det er mange måter å angripe feminister på. Man kan for eksempel påstå at de sloss mot deilige damer og porno fordi de er dritstygge sjøl. Eller så kan du rett og slett nekte for at menn har mer makt, eller er bedre betalt. Men du kan også gå i gang med et litt større retorisk prosjekt der argumentene for så vidt er de samme som nevnt, men det blir forsøkt solgt gjennom en lengre argumentasjonsrekke. Problemet med argumentene til PhD-stipendiat Erik Ingebrigtsen fra NTNU (Dagbladet 11.03) er at logikken er litt for lik den av Erasmus Montanus. Du vet, Holbergs skikkelse som kunne utlede følgende: Mor Nille kan ikke fly. En stein kan ikke fly. Ergo Mor Nille er en stein. I innlegget «Kåt kvinnekamp» angriper han forfatterne av boka «Rosa prosa».
Vår PhD-stipendiat
fremholder at siden de bortskjemte feministene her i landet bruker samme strukturelle forklaring på skeivheten mellom kjønnene her hjemme som ute i den mer grusomme verden for øvrig, «plasserer [de] seg i et konstruert fellesskap med kvinner som virkelig har det ille». Og det er visstnok «smakløst». Jøje meg. Det er som å kritisere enhver fagforeningsparole i ethvert rikt vestlig land 1. mai som «smakløs», fordi det er helt andre folk i verden som har det «virkelig ille». Arbeidere i for eksempel Norske Skog «plasserer seg i et konstruert felleskap med arbeidere som virkelig har det ille» ved å bruke samme strukturelle argumenter og forklaringer på forholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.

ENTEN ER dette bare en lek med ord, eller så er det et spett forsøk på å tilsløre debatten. Sex og kjønn står svært sentralt i arbeidet med å forklare forskjellene i vårt samfunn. Noe de aller fleste som har forsket på området er enige om. Vår PhD-stipendiat begår omtrent en like tom og simpel øvelse i retorikk som Stenstrøm gjør i journalistikk, ved å sette sex opp mot politikk som to ytterpunkter helt uten felles referanse. Som om politikk er noe seriøse mennesker er og bør være opptatt av, mens sex er noe som glamour-modeller og ny-femister med en misforstått agenda er opptatt av.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling