Ingen andre har nådd de samme tallene som Taylor Swift

Taylor Swift er 2017s bestselgende artist til tross for trøblete forhold med musikkbransjen

HØYT SALG: Taylor Swift (27) solgte over en million album på fire dager, noe som gjorde henne til 2017s bestselgende artist. Foto: NTB Scanpix
HØYT SALG: Taylor Swift (27) solgte over en million album på fire dager, noe som gjorde henne til 2017s bestselgende artist. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Taylor Swifts nyeste album «Reputation» ble utgitt 10. november i år, og ble etter kun fire dager årets bestselgende album da det rundet en million salg.

I løpet av den første uka solgte albumet 1,216 millioner eksemplarer, i form av nedlastinger og fysisk albumsalg. Det tilsvarer nesten like mye som de fire andre under på lista solgte til sammen under sine åpningsuker i år.

«Reputation» er det fjerde albumet til Swift som har solgt over en million den første uka. Ingen andre artister har klart det med mer enn to album, skriver Yahoo! Entertainment.

Kunne slått flere rekorder

Til tross for ekstremt gode salgstall for Swift kunne hun nok ha slått enda flere rekorder dersom hun hadde valgt å la fansen streame musikken.

De siste årene har amerikanske Billboard begynt å inkludere streamingtall, med den såkalte «album-equivalent unit»-metoden, når de ser på hvilket album som har solgt mest.

Et albumsalg tilsvarer etter denne metoden ti sang-nedlastinger eller 1500 sang-streaminger.

Komplisert forhold til streamingtjenester

UVENNER: Taylor Swift har også hatt flere offentlige krangler med rapper Kanye West (andre f.h.) og kona Kim Kardashian. Foto: Getty Images for NARAS/AFP
UVENNER: Taylor Swift har også hatt flere offentlige krangler med rapper Kanye West (andre f.h.) og kona Kim Kardashian. Foto: Getty Images for NARAS/AFP Vis mer

Den amerikanske artisten er nesten like kjent for sine kompliserte forhold med andre kjendiser som hun er for musikken, og har de siste årene vært involvert i nok et komplisert forhold. Nemlig med musikkbransjen, eller rettere sagt plattformer for gratis streaming.

Det hele startet da Swift nektet å utgi hennes fjerde studioalbum «Red» på Spotify i 2012. Albumet ble etter hvert åpnet for streaming på den populære strømmetjenesten, men i 2014 slo artisten til igjen.

Swift ville heller ikke la sitt femte studioalbum «1989» streames på Spotify. En uke etter at albumet var utgitt, 3. november 2014, fjernet hun all musikken sin fra streamingtjenesten. Argumentasjonen var at «musikk er kunst, og kunst bør betales for».

Apple Music

Da Apple annonserte at de ville gi en tre måneders gratis prøveperiode på deres nye Apple Music i 2015, reagerte Swift med et åpent brev på Tumblr der hun skrev:

«Jeg synes det er sjokkerende, skuffende og totalt ulikt dette historisk progressive og sjenerøse selskapet.»

Swift skrev også at det ikke var for hennes egen del at hun skrev innlegget, men for alle de nye musikerne som vil slite økonomisk de tre månedene de ikke får betalt for musikken sin.

Ikke lenge etter at artisten fjernet sitt nye og voldsomt populære album fra strømmetjenesten svarte senior visepresident i Apple, Eddy Cue, at Taylor Swifts klager er hørt og at Apple vil betale for brukernes gratis prøveperiode likevel.

Når eller om popartisten komme til å la fansen streame det nyeste albumet «Reputation» på Spotify, gjenstår å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer