Ingen andre prisvinnere støtter Friele

Vil ikke returnere Fritt Ord-prisene.

RUNGENDE NEI: Kim Friele oppfordret andre prisvinnere til å levere tilbake «diplom, statuett og sølvpengene — eller judaspengene» i protest. Nei, sier tidligere vinnere. Foto: ESPEN RØST
RUNGENDE NEI: Kim Friele oppfordret andre prisvinnere til å levere tilbake «diplom, statuett og sølvpengene — eller judaspengene» i protest. Nei, sier tidligere vinnere. Foto: ESPEN RØST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kim Friele (73) er oppbrakt over at Fritt Ord-juryen i år har gitt æresprisen til Nina Karin Monsen (65), som i boka «Kampen om ekteskapet og barnet» sidestiller homofile med psykisk utviklingshemmede og skriver at homofili aldri vil bli like ærefullt som heterofili.

I Dagbladet i går gjorde homoaktivisten Friele det klart at hun vil returnere den Fritt Ord-æresprisen hun fikk i 1978 for sin utrettelig innsats i kampen for homofiles rettigheter, og hun oppfordret andre prisvinnere til å levere tilbake «diplom, statuett og sølvpengene — eller judaspengene» i protest.

Svaret et rungende nei.

Uenig, men støtter
- Jeg leverer ikke tilbake prisen. Ytringsfrihet er viktig, og jeg tror en pris som Fritt Ords ærespris er viktig for å fremme den, sier Berge Furre, prisvinner i 2003.

- Jeg er sikkert uenig med Nina Karin Monsen i det aller meste, men jeg synes ikke hun skal måtte oppleve en judasuthenging i et samfunn som legger vekt på ytringsfrihet. Da jeg fikk invitasjon til prisbanketten, var min første reaksjon at livet er kort og at jeg ikke ville bruke tid på den, men nå begynner jeg å lure på om jeg ikke skal møte opp likevel.

Professor Unni Wikan, prisvinner i 2004, er like klar:

- Jeg følger ikke Kim Frieles oppfordring. Fritt Ords pris går til personer som har vist mot ved å bruke frie ytringer, og uansett hva man måtte mene om Nina Karin Monsens standpunkter og posisjoner, får hun prisen fordi hun til de grader har brukt ytringsfriheten. Det ville være som en straffereaksjon mot det om jeg leverte min egen pris tilbake.

BEHOLDER PRISEN: William Nygaard. Foto: LARS EIVIND BONES
BEHOLDER PRISEN: William Nygaard. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Respekterer intensjonen
Heller ikke William Nygaard kommer til å returnere prisen. Aschehoug-sjefen sier at han vurderer sin pris som en individuell tildeling den gang i 1994 og at han respekterer den utmerkede intensjonen som ligger bak Fritt Ords arbeid.

- Samtidig er jeg opptatt av at Fritt Ords pris også er underlagt en innholdsmessig vurdering og at den ikke bare tildeles for frihetsutfoldelse, sier han.

Mens fjorårsvinneren, Per-Yngve Monsen, er klar på at han overhodet ikke kommer til å følge oppfordringen fra Friele.

- Jeg er svært takknemlig for at Fritt Ord gjorde som de gjorde i min sak og i forhold til å tydeliggjøre varsling. Jeg skjønner at Kim Friele føler seg støtt av uttalelser Nina Karin Monsen kan ha kommet med om homofili, men jeg synes det er ganske drøyt å trekke inn alt Fritt Ord står for i forhold til det. Det blir litt for snevert for meg.

Nina Karin Monsen hadde av personlige årsaker ikke anledning til å kommentere saken utdypende i går. Hun nøyer seg med å registrere at selv om de andre prisvinnerne ikke er enige i synspunktene hennes, er de enige i prisens prinsipper.

- Prisen gjelder ytringsfriheten og det som gjør at folk tør kritisere myndigheter og politikere. Sånn sett er det ikke overraskende at de beholder prisene sine.

BEHOLDER PRISEN: Unni Wikan. Foto: METTE MØLLER
BEHOLDER PRISEN: Unni Wikan. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Stoler på Sejersted
Professor Terje Tvedt, prisvinner i 2007, begrunner sitt nei til retur av prisen slik:

- Jeg har ikke studert hva Monsen har gjort eller skrevet og har heller ikke tenkt å bruke tid på det. Jeg bare antar at Francis Sejersted (styreleder i Fritt Ord, red.anm.) vet hva han gjør. Samtidig har jeg respekt for Frieles reaksjon. Hun handler konsekvent og har stått i spissen for en svært viktig kamp som for henne har vært av essensiell betydning og som hun nå mener Fritt Ord motarbeider. Det vil si at for henne er saken viktigere enn ytringsfriheten. Men jeg har ingen grunn til å handle som henne. Fritt Ord er mer enn både Monsen og Friele, så følgelig beholder jeg prisen.

Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen beholder sin pris fra 2006 og synes at det gås ekstremt langt i å forsøke å fraskrive Nina Karin Monsen all ære.

- Det går over alle grenser nå, synes jeg. Jeg skjønner for så vidt Kim Friele, men hun bruker svært sterke midler nå og jeg vil ikke følge oppfordringen hennes, sier Braanen.

Mens 2002-prisvinner Aslam Ahsan sier det slik:

- Min umiddelbare reaksjon er ordtaket om at du kan ikke kjefte på ei bikkje fordi den bjeffer. Dette er Fritt Ords pris og det blir helt ulogisk å straffe noen som bruker det frie ordet. Jeg kommer overhodet ikke til å returnere prisen, sier han.

BEHOLDER PRISEN: Aslam Ahsan. Foto: TRULS BREKKE
BEHOLDER PRISEN: Aslam Ahsan. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Skar tenner
Heller ikke de to akademikerveteranene Nils Christie (prisvinner i 2001) og Thomas Christian Wyller (2000) har til hensikt å levere tilbake sine priser.

- Å returnere prisen ville etter mine verdier være en helt uriktig demonstrasjon mot juryen og Fritt Ord, som jeg synes gjør veldig mye fint. Jeg var ikke glad for juryens tildeling i år, men på den annen side må en slik jury ta vanskelige valg og ville framstå som helt tannløs dersom den ikke av og til tok avgjørelser som mange ikke liker. Jeg fikk selv prisen i sin tid, og det var nok mange som skar tenner da, sier Christie.

Wyller sier det slik:

- Jeg er positiv til at Nina Karin Monsen får prisen. Selv om jeg er uenig i mye av det hun har skrevet, er jeg opptatt av slike vesentlige markeringer av problemstillinger i samfunnet.

Synes synd på vinnerne
Friele kontaktet i går Fritt Ord-stiftelsen og ba om å få kontonummeret hun kan overføre 60 000 kroner til, samme sum som hun fikk da hun mottak Fritt Ords Pris i 1978. Hun sier hun synes synd på de tidligere prisvinnerne som ikke gjør det samme, og mener de svikter prinsipper som likhet og rettferdighet.

- Sier du at du fordømmer undertrykkelse, rasisme og hat mot annerledeshet, og du likevel nå lar være å si at nok er nok, da føler jeg medynk med deg. Det er lett å sitte der i kroken og håpe man har pengene sine i behold når angrepet går over, sier hun.

FIKK ÅRETS PRIS: Nina Karin Monsen. Foto: ANNIKEN MOHR
FIKK ÅRETS PRIS: Nina Karin Monsen. Foto: ANNIKEN MOHR Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer