Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingen anker godkjent

Fredag faller avgjørelsen om Anne Holts «Mea Culpa» skal nulles. Da møtes ankeutvalget. Men ingen av de 29 skjønnlitterære bøkene som ble innstilt til nulling av Norsk Kulturråds vurderingsutvalg i fjor, fikk medhold i anken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

158 bøker ble påmeldt innkjøpsordningen i kategorien prosa i fjor. Av disse innstilte vurderingsutvalget på nulling av 29. Bøker som utkommer på forlag som er medlem av Forleggerforeningen, ankes automatisk. Små forlag må derimot selv vurdere om de vil foreta seg noe. I 1997 ble 16 av 29 anket. Men ingen fikk altså medhold.

På lyrikksiden ble 17 av 88 diktsamlinger foreslått nullet, åtte anket, og ingen av ankene tatt til følge.

Utvalget som har innstilt «Mea Culpa» og seks andre titler fra små forlag til nulling, består av forfatteren Kjell Askildsen, forleggeren Trygve Johansen og bibliotekaren Aud Nordgarden Grimstad. De gir ingen begrunnelse utover standardformuleringen: «Boka har ikke tilstrekkelig litterær kvalitet til å komme innunder innkjøpsordningen.»

- Jeg har ikke inntrykk av at det er usedvanlig mange nullinger i år, sier forfatteren Øyvind Berg.

Han sitter i ankeutvalget, sammen med litteraturkritikeren Jahn Thon, Unni Langås for Forleggerforeningen, Nils-Tore Andersen fra Norsk Forleggersamband og Ingrid Nymoen som representant for universitetene.

Nullingen av «Mea Culpa» er spesiell i den forstand at svært få norske romaner på større forlag avvises av innkjøpsordningen på litterært grunnlag. Herbjørg Wassmos barnebok «Hemmelig torsdag i treet» ble innstilt nullet i 1996, men der vant forlaget fram med anken.

Anne Holts bøker er svært populære på bibliotekene. Ventelister er vanlig. Etterspørselen etter «Mea Culpa» i Oslo har vært noe lavere enn etter krim-bøkene: Deichmanske bibliotek har lånt den ut _ i flere eksemplarer _ 89 ganger siden den kom ut sist sommer. Til sammenlikning er «Løvens gap» utlånt 141 ganger, og har ved hovedbiblioteket 24 på venteliste. To stykker venter på «Mea Culpa».

Når en bok blir nullet, betyr det at bibliotekene selv må kjøpe den inn, dersom de ønsker den. Men siden forlagene sender ut bøker til bibliotekene før Kulturrådet har vedtatt å kjøpe dem inn, er det i praksis forlagene som bærer tapet. Tradisjonelt får forfatteren sin royalty også for disse bøkene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!