Ingen avledningsmanøver

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HEROIN: Den fremste hinder mot en mulig effektivisering, differensiering og humanisering av narkotikapolitikken, er at politikere setter partipolitikken i førersetet. Helsepolitisk talsmann i Høyre, Inge Lønning går således rett i fella i Dagbladet 15. desember. Lønning beskylder Helseminister Hanssen for å fremme debatt om heroinstøttet rehabilitering for å ta oppmerksomheten bort fra regjeringens svik mot det store flertallet av rusavhengige.

Som om nulltolerante og alkoholliberale Høyre skulle hatt noe å skryte av på det ruspolitiske området. Narkotikapolitikken har vært skakkjørt i mange tiår, både under borgerlig og sosialdemokratisk styre. Stoffbrukere har i årevis vært samfunnets pariakaste, kraftig undertrykt.

Lønning skriver at om lag 4000 rusavhengige venter på behandling, og at de aller fleste av disse ønsker seg en rusfri tilværelse, ikke heroinutdeling. Utspillet indikerer at Lønning neppe kan ha lyttet til de rusavhengige som sammen med =Oslo og Foreningen for human narkotikapolitikk marsjerte inn på Stortinget 18. november. Videre kan Lønning ikke ha satt seg inn i hvilke behandlingskøer de avhengige står i, eller forskjellen på stabilisert medisinering og rusmiddelbruk.

Om lag 1500 av de som står i kø for rusbehandling, venter på plass på institusjon. Om lag 2500 står i kø for legemiddelassistert rehabilitering. Den samlede forskning på heroinstøttet behandling viser svært positive resultater. Derfor er det trist å konstatere at flere av landets fremste politikere avfeier forslaget på prinsipielt grunnlag, heller enn å sette seg inn i disse resultatene.

De som får legemiddelassistert rehabilitering dopes ikke ned, men stabiliseres slik at livene reddes og de gis utgangspunkt til å delta i samfunnet på lik linje med alle andre. Heroin er en medisin på lik linje med Subutex og metadon. Medikamentet skiller seg for øvrig fra andre morfinpreparater ved at det er kriminalisert. For medisinering av opiatavhengige har heroin vist seg å fungere aller best. Særlig som akutt tiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer