DEBATT

Ingen bærekraft i oppdrettslaks

Det laksenæringen ikke sier.

SMITTER: Oppdrettslaksen er ikke bærekraftig, skriver artikkelforfatteren. Her en misdannelset laks med kjevetrøbbel, forkortet og tykk underkjeve. 
Arkivfoto: Fra forskere på Havforskningsinstituttet, NIFES og Akvaforsk.
SMITTER: Oppdrettslaksen er ikke bærekraftig, skriver artikkelforfatteren. Her en misdannelset laks med kjevetrøbbel, forkortet og tykk underkjeve. Arkivfoto: Fra forskere på Havforskningsinstituttet, NIFES og Akvaforsk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Marine Harvests styreleder mener i en kronikk her i Dagbladet at mye av fremtidens matproduksjon må skje på bærekraftig vis i havet. Det er vi enige i, men for å få til det, kreves en kraftig omlegging av produksjonen. Slik den drives i dag er ikke norsk oppdrettsindustri bærekraftig.

Oppdrettindustrien vil at vi skal spise mer laks, fordi laks både er sunt og krever mindre fôr en annen kjøttproduksjon. Men sunn mat er ikke nødvendigvis bærekraftig produsert. Det Lerøy dessverre ikke nevner, er problemene denne industrien har skapt for den ville laksen og sjøørreten. Problemene, som i 2012 fikk Rikserevisjonen til å konkludere at oppdrettsveksten har vært i strid med Stortingets forutsetninger om en miljøtilpasset vekst, er større enn noensinne.

Forskere fra Havforskningsinstituttet (HI), Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Vitenskapelig Råd for Lakseforvaltning, peker på lakselus og rømt oppdrettslaks som de store truslene mot den norske villaksen og sjøørreten. Nye studier viser 12-44 prosent reduksjon i retur av villaks til elver i områder med mye lakselus fra oppdrettsanlegg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer