50 ÅR UTEN: Kulturminister Anniken Huitfeldt mener det er på tide med en egen pris for barnebøker. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
50 ÅR UTEN: Kulturminister Anniken Huitfeldt mener det er på tide med en egen pris for barnebøker. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

Ingen barnebøker har vunnet Nordisk Råds litteraturpris

Det vil kulturminister Anniken Huitfeldt ha slutt på.

(Dagbladet): - Det er meningen at en barne- og ungdomsforfatter skal kunne få Nordisk Råds litteraturpris, men det skjer jo ikke. Nå er det 50 år siden vi etablerte prisen, og jeg synes det er en fin måte å markere det ved å opprette en pris for barne- og ungdomslitteratur, sier kulturminister Anniken Huitfeldt til NRK.

Bare til voksenbøker Nordisk Råds litteraturpris er den mest høytstående litteraturprisen i Norden. Siden første gang den ble utdelt for snart 50 år siden - i 1962 - har den aldri gått til en barnebokforfatter.

Det vil kulturministeren endre på. Hun går nå inn for å opprette en egen nordisk pris for barne- og ungdomslitteratur.

- Vi har fantastisk mange gode barne- og ungdomsbokforfattere i hele Norden. Det er vi kjent for internasjonalt. Med en egen pris fremmer vi dette og setter fokus på det ikke bare i en nordisk, men også internasjonal sammenheng, sier Huitfeldt.

Foreslått tidligere Hun er ikke den første som foreslår en slik pris. Daværende kulturminister Valgerd Svarstad Haugland kom med et lignende forslag i 2002. Denne gangen er Huitfeldt sikrere på å få gjennomslag for prisen.

Ifølge kulturministeren er hennes kollegaer i Danmark og Sverige allerede positive til ideen. Huitfeldt sier videre at hun vil ta med seg forslaget til det nordiske ministermøtet i København i begynnelsen av november.

Større anerkjennelse for de dyktige menneskene bak barne- og ungdomsbøker har vært diskutert mye den siste tiden.

Heftig debattert I vår spurte organisasjonen Norske Barne- og ungdomsbokforfattere hvorfor barnebøker aldri blir nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. 

Rett før Bjørn Sortland i august ble den første barnebokforfatter til å vinne Aschehoug-prisen, hadde de to forlagsredaktørene Nina Méd og Ragnfrid Trohaug etterspurt tildeling av de store forlagsstøttede prisene til barnebokforfattere.

Dagbladets Marie L. Kleve etterspurte kort tid etterpå anerkjennelse for håndverket forfattere og illustratører bak gode barnebøker utfører.

Fagansvarlig for barn og lesing Kitt Sandvik i Goboken hevdet i etterkant at dersom samfunnet anerkjenner viktigheten av å lese for barna, så vil også statusen til barnebøkene og forfatterne bak bøkene bli hevet.