Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingen beskyldning mot familien Johnsen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TORGERSENSAKEN: Jeg beklager at mitt brev til Gjenopptakelseskommisjonen og utvalgte deler av et internt notat som jeg utarbeidet i 2005, er blitt offentliggjort av kommisjonen og at det gjennom pressen derved er blitt rettet offentlig mistanke mot familien Johnsen. Jeg forstår at familien Johnsen føler seg krenket ved det og jeg ber uforbeholdent om unnskyldning for at jeg gjorde det mulig. Det er uforståelig at kommisjonen fant grunn til å offentliggjøre innholdet når kommisjonens utvilsomme konklusjon var at Torgersen og ingen annen er skyldig. Av min oversendelse til kommisjonen fremgår at Kjell Granly, bror av avdøde Rigmor Johnsen, ikke hadde noe som helst grunnlag for sine påstander i pressen om at Torgersen er skyldig. Det syntes jeg kommisjonen burde vite. Derfor oversendte jeg mitt interne notat fra 2005, hvor dette fremgår.Hadde jeg kunnet forutse at kommisjonen ville misbrukeoversendelsen,ville jeg avstått fra å informere kommisjonen.

JEG BEKLAGER samtidig at store deler av pressen offentlig sprer mistanke mot familien Johnsen, mens den ikke er opptatt av atfremstående vitenskapsmenn har påvist at de tekniske bevisene som felte Torgersen i 1958 er verdiløse. At de er verdiløse, er udiskutabelt. Gjenopptakelseskommisjonen - som de som har satt seg inn i materialet hadde ventet seg noe helt annet av - bygger, som retten gjorde i 1958, på disse verdiløse bevisene. Det er det som er skandalen - galskapen - som professor Per Brandtzæg kalte det på pressekonferansen fredag 8. desember. Drapet på Rigmor Johnsen er ikke oppklart fordi politiet i 1957/58 bare etterforsket Torgersen, ikke drapet.Jeg tror at det den dag i dag lever personer som vet noe som kan føre til at drapet blir oppklart. De bør rådføre seg med advokat om hvordan de skal håndtere det. Det er ennå ikke for sent. Men det haster. Om halvannet år er det 50 år siden justismordet på Fredrik Fasting Torgersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!