Trygg styring: Statsminister Erna Solberg og Høyre velger den trygge linja i neste års lokalvalg:. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Trygg styring: Statsminister Erna Solberg og Høyre velger den trygge linja i neste års lokalvalg:. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Kommunevalget 2019:

Ingen brannfakler, bare bluss på lampa

Har Høyres politiske opplegg tilstrekkelig klo? Selv om et parti velger bort struttende entusiasme, må det skape engasjement.

Kommentar

Erna Solberg satser ikke på å sette hjerter i brann. Slike utskeielser får andre ta seg av. Høyre skal vinne valget neste år ved å være ordentlige, jordnære og nokså kjedelige.

Valgkamp er i ferd med å bli en kontinuerlig politisk aktivitet. Nå har Høyre startet den lange marsjen mot kommune- og fylkestingsvalget neste høst. Skissene til det politiske programmet er tegnet, og de vil ikke skremme mange. I stedet ser vi en målbevisst satsing på klassiske kjerneområder: Høyere kvalitet i eldreomsorgen, en bedre skole for alle, grønn transport og bedre veier og attraktive og inkluderende lokalsamfunn.

Her er knapt en eneste brannfakkel, bare bluss på lampa som skal forsikre velgerne om at Høyre er et varmt parti. Det kalde hjertet – også kjent som Kalkulator-Høyre - ble kastet i brønnen for flere valg siden. Høyre har lært av Trygve Bratteli som en gang formulerte Arbeiderpartiets suksess i etterkrigstida med disse ordene: «Vi forsto den tid vi levde i, og ga svar menneskene trodde på».

Regjeringen Solberg har vist at borgerlige partier kan levere fast styring i økonomiske krisetider. Og selv om forskjellene i det norske samfunnet er blitt større, skyldes det ikke kutt i velferden slik det er tilfelle i Sverige. I Norge er det fordelingen av lønn og formue som skaper større avstand.

Derfor snakket stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) for døve ører da hun i går på nytt foreslo kutt i sykelønnen etter svensk modell. Erna Solberg og strategene på partikontoret vet at det er en motorvei som ender i en hengemyr der de færreste klarer seg. Kutt i velferdsordningene er det ingen partier som våger å foreslå.

Høyre legger opp til å stille liste i nesten alle kommuner, og planlegger besøk i 700 000 husstander. Det overordnede punktprogrammet skal bygges ut lokalt, og i dialog med velgerne. Satsingen reflekterer en viktig endring i partienes strategi: Direkte kontakt og synlighet på sosiale medier prioriteres foran plassering i de tradisjonelle mediene.

Spørsmålet er om Høyres politiske opplegg har tilstrekkelig klo. Selv om et parti velger bort struttende entusiasme, må det det skape engasjement. Da blir en anbefaling av mobilforbud i klasseværelsene kanskje litt smått. Eller at det er viktigere for de eldre å ha kort vei til polet enn god utsikt til en idyllisk innsjø (slik Erna sier til VG).

Høyre ber kommunene kutte i eiendomsskatten, men unnlater å sette foten tydelig ned. Det samme gjelder bompenger der Erna Solberg virker bevisst utydelig og både viser til lokale vedtak og behovet for ren luft i byene. Skattelette er heller ikke noe heftig tema i denne omgang.

Det er også huller i programmet og trusler som ikke er besvart. Skyhøye boligpriser i pressområdene og faren for betydelig renteøkning er blant disse. Regionreformens videre skjebne vil også ha betydning for Høyres muligheter i store deler av landet, og særlig i de nordligste fylkene.

Den henger igjen sammen med en opplevelse i distriktene av pågående sentralisering av mange offentlige oppgaver, f. eks. når det gjelder sykehus, beredskap og politireformen.