SPESIELLE ØNSKER: Van Halen skrev på sin ønskeliste at de ville ha M&M's, men ikke de brune. (AP Photo/Jason E. Miczek).
SPESIELLE ØNSKER: Van Halen skrev på sin ønskeliste at de ville ha M&M's, men ikke de brune. (AP Photo/Jason E. Miczek).Vis mer

Ingen brune M&M's, takk

Sprø artistønsker bekreftet.

(Dagbladet.no): Van Halen var et av verdens største band på 80-tallet, og naturlig nok finnes det mange gamle myter om rockerne. Nå, mange år etter, er en av de mest kjente mytene blitt bekreftet.

En rider er et bands liste med ønsker til konsertarrangøren. Her listes opp alt fra mat og drikke, til hvordan interiøret på omskiftningsrommet skal være.

Og en av de mest omtalte ridere gjennom tidene er Van Halens, med ønsket om M&M's der alle de brunfargede var fjernet.

Ingen brune M&M's
Historien om Van Halens rider fra 1982 har versert i lang tid, men aldri blitt bekreftet — før nå. Nettstedet thesmokinggun har lenge publisert artisters rare ønsker før og etter konsert, og nå har de endelig fått tak i Van Halens originale rider.

Under avsnittet «Munchies» står altså det famøse ønsket: «M&M's (absolutely no brown ones)». Van Halen ville altså ha M&M's, men arrangøren måtte plukke ut alle de brune - de var ikke ønsket. Bandet ville for øvrig også ha sild med rømme på samt en beholder med glidemiddel.

P3-programleder og rockeautoritet, Totto Mjelde, sier en slags hellig gral innen rockehistorien nå er bekreftet i kjølvannet av M&M-rideren.

- Dette har alltid vært en mytisk sak, og det store spørsmålet har vært om det var sant eller ikke. Var Van Halen virkelig så langt ute, eller herlige?, sier Mjelde til Dagbladet.no.

Og konsekvensene kunne være hare dersom verdens største band, den gang da, oppdaget de fryktede brune M&M's-ene i godteskåla.

- Det går historier om at de rablet helt, sier Mjelde.

Rideren fra Van Halens verdensturné er på hele 53 sider og overlater ingenting til tilfeldighetene. Flere av sidene på den underholdende listen er tilgjengelig på nett.

- Vi tar de brune
Ønsket om å utelate brune M&M's har ofte blitt brukt for å beskrive stormannsgalskapen til store artister, men bandet hadde en plan bak det hele.

Van Halen har sagt at ønsket var tatt med for å sjekke om arrangøren faktisk hadde lest hele rideren. Hvis de fant brune M&M's i skålen backstage, mistenkte de at arrangøren kanskje hadde oversett andre viktige punkter, som for eksempel sikkerhet og lyssetting.

Ryktet om den berømte rideren fulgte Van Halen lenge, og da de varmet opp for Rolling Stones hadde Mick Jagger og kompani også et ønske. De skrev på rideren sin at de gjerne ville ha alle brune M&M's som ble fjernet fra Van Halens godteskål.

Det er ikke bare Van Halen som har merkelige krav til arrangører. I en artikkel i The Mirror listes det opp flere rare ønsker: Michael Bolton insisterte på at det aldri skulle være spor av løk i hans garderobe. Aretha Franklin forlangte 25 000 dollar i kontanter før hver konsert, og ingen hotellrom over femte etasje.

Iggy Pop & The Stooges ville veldig gjerne ha en utgave av avisen USA Today, men det måtte være en morsom historie om tykke mennesker der. Cher på sin side ville ha sitt eget «parykkrom».

Prince liker ting rent og pent, alt i hans garderobe må være dekket med plastfolie.

Også Totto Mjelde, som har bakgrunn fra konsertstedet Hulen i Bergen, har vært ute for besynderlige artistønsker i rideren.

- Særlig Gartnerlosjen hadde lagt sin sjel i rideren. De ønsket blant annet «Lapskaus servert av slapp punker». Mayhem var legendariske, og ville, såvidt jeg husker, ha et flådd sauehode. Da måtte vi løpe rundt og forsøke finne ut hvor vi fant sånt. Det gikk tilslutt.

- Vi strekte oss ganske langt, sier Mjelde.

Ingen brune M&M's, takk