UENIGE: Mens Siv Jensen veier sine ord i innspurten av valgkampen, tramper Carl I. Hagen rett i klaveret. Her utenfor Dagbladets valgbod utenfor Stortinget i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
UENIGE: Mens Siv Jensen veier sine ord i innspurten av valgkampen, tramper Carl I. Hagen rett i klaveret. Her utenfor Dagbladets valgbod utenfor Stortinget i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.Vis mer

Ingen dekning på innvandringskortet

Fremskrittspartiets gamle oppskrift med en streng innvandringspolitikk, har ikke funket i dette valget.

Kommentar

Asyl og innvandring ble et hovedtema i kommunevalget. Men ikke på den måten som er bra for partiet med den strengeste politikken, Frp. Partiet ligger ifølge Poll of Polls på 11 prosents oppslutning i snitt, samme nivå som det dårlige kommunevalget i 2011. Frp har rekruttert få velgere. Mange sitter på gjerdet, mange har forsvunnet til andre partier.

To saker ga partiet en vipp opp, fra rett under til rett over ti prosent. Den ene var da Siv Jensen brøt Syria-forhandlingene i begynnelsen av juni. Den andre var da hun oppfordret kommunene til å boikotte Syria-avtalen under valgkampåpningen i august.

Men høsten
2015 har verden kommet til Norge. Bilder av døde barn på Europas strender, reportasjer om familier på flukt over sjø og land og oppslag om de stusselige kårene som møter dem som tar seg hit, har beveget folk. Den vanligvis tause majoritet har satt i gang en storstilt Syria-dugnad. Også Frp-ere engasjerer seg. Sjenerøsitet er inn, alt som kan smake av smålighet er ut.

Siste nytt, torsdag kveld: Åtte av ti nordmenn vil ta imot flere syriske flyktninger.

Det er ingen dekning på innvandringskortet.

Siv Jensen har etter hvert sett det. I motsetning til Carl I. Hagen, har hun følelsen i fingerspissene intakt. Så i løpet av valgkampen har Frp-ledelsen endret retorikk. 19. august uttalte Sandberg at han fryktet en «flom» av asylsøkere. Han ble satt på plass av Leger uten grenser, som inviterte Frp-nestlederen med til Middelhavet for å studere krisa med egne øyne. Innlegget gikk viralt. Onsdag denne uka kom Sandberg tilbake fra flyktninglandet Libanon. Han forteller at besøket gjorde sterkt inntrykk.

Nå er ordbruken er dempet. For både Sandberg og Jensen er det blitt viktig å understreke at de er like berørt som alle andre. Jensen mener fortsatt at mottak og bosetting av flyktninger er en utfordring man må «snakke om». Men hun prater helst om Frp´s forslag til løsning, som hovedsakelig er mer penger til hjelp i nærområdene. På tampen av valgkampen, drar Høyre og Erna Solberg opp det samlede inntrykket av den blåblå innsatsen ved å bevilge mer penger til nødhjelp, ta initiativ til en giverlandskonferanse og åpne for hastemøte i Stortinget.

Per Sandberg blir aldri helt tam, det har han lovet. I Dagbladet foreslår han å opprette regionale flyktningleirer og å stramme inn  muligheten for å flykte til Europa. Siv Jensen prøver å dytte meningene hans inn i regjeringens fold og forklarer at det han egentlig mener, er det samme som alle andre, nemlig at dagens system svikter og må forbedres. Sandbergs utspill er ikke annet enn en del av «en viktig debatt». Siv Jensen ønsker å framstå moderat og ansvarlig. Hun gjentar at man må bruke både hjerte og hjerne. Hvem vil ikke det?

Som eneste parti utenfor Syria-avtalen, kunne Frp kanskje hatt et større velgerpotensial blant folk på høyresida. Men da kan ikke partiet legge seg i ytterkant retorisk, da må de legge seg nærmere midten. Grunnfjellet av de mest innvandringsfiendtlige stemmer jo allerede på dem.

Da er det ekstra ødeleggende for Frp at en gammel sirkushest kommer stampende, med påstander om at de «såkalte flyktningene» bare «streber etter enn bedre situasjon med betalte velferdsgoder» og at de frivillige som deler ut mat bare prøver å «lyse seg i glansen» av katastrofen. I et intervju med VG tar Jensen avstand fra Carl I. Hagens uttalelser, som også inkluderer et intervju i Aftenposten der han mener at flyktninger burde sendes tilbake over havet. Jensen klarer ikke å svare ja på om hun mener at partinestoren bidrar positivt i valgkampen. For svaret er nei.

Partifolk sier at de er lite fornøyd med Hagens utspill. Dette er langt utenfor det de fleste av dem står for. Flere mener at Hagen ødelegger. Hagen har beklaget og innrømmet at uttalelsene var ukloke. Til VG erkjenner han at han er i utakt med folket, særlig de unge. Et elendig skolevalg tyder på det. Men, dette er fordi han selv ligger i forkant, mener Hagen.

Når populisten mister sitt folk, blir han altså profet.

Hagens utspill kan ha gitt negativ effekt. På VG-målingene har Frp ligget høyt, men på onsdagens måling stuper partiet også her. Torsdagens måling i Aftenposten viser at oppslutningen i Hagens eget Oslo er mer enn halvert fra forrige valg, til 6,8 prosent. Problemet for Siv Jensen, og for regjeringen, er at ingen kan stoppe Carl I. Hagen. Han kjører sitt løp, men blir assosiert med Frp. Også i 2011 ble han beskyldt for å føre partiet ut i grøfta. Da kritiserte han politiet for å bruke for mye ressurser på 22. juli-saken. Med eller uten Hagen, det så uansett mørkt ut for Frp.

Nå går Jensen langt i å innrømme at Frp har bommet på planken i dette valget. Men partilederen har ikke mistet motet. Hun tror debatten vil endre seg utover høsten og vinteren. Det høres ut som om hun mener at flyktningsympatien og dugnadsånden er en bølge som vil gå over. Det vil vise seg.